City 40: Masterclass en Q&A met Anna Neistat

City 40

Voertaal: Engels

PUSHING BACK PUTINISM
Hoe kunnen we de critici van Ruslands mensenrechtenbeleid steunen?

In 2015 moest de Russische mensenrechtenactivist Nadzehda Kutepova Rusland ontvluchten. Haar organisatie Planeta Nadezhd (Planeet van Hoop), die zich inzet voor de rechten van de inwoners van een stad waar decenna eerder een nucleair ongeluk plaatsvond, had van de Russische staat het smadelijke etiket ‘Buitenlandse Agent’  gekregen en zijzelf was op nationale tv beschuldigd van industriële spionage en het verraden van Russische nucleaire geheimen. Haar activisme had haar zoveel bedreiging opgeleverd dat ze zich niet langer veilig voelde en haar drie kinderen meenam naar Frankrijk, waar ze asiel aanvroeg en kreeg.

Nadezhda’s verhaal, op het Movies that Matter Festival te zien in de documentaire City 40, staat niet op zichzelf. Het is maar een van de vele voorbeelden van de wijze waarop Rusland - maar ook andere landen - de mensenrechten inperkt en onafhankelijke civil society organisaties het werken onmogelijk maakt. Rusland hanteert zowel in eigen land als daarbuiten gewiekste methoden om de mensenrechten te ondermijnen. Het buitenland weet niet goed hoe ze om moeten gaan met de toenemende invloed en arrogantie die Rusland hierbij tentoonspreidt - en steeds meer landen beginnen ook zelf terug te komen op hun mensenrechtenverplichtingen.

Nadezhda Kutepova kan helaas niet aanwezig zijn op het festival.

Op dinsdag 28 maart organiseert Amnesty International na de vertoning van City 40 een masterclass met Q&A over deze afnemende ruimte voor mensenrechtenverdedigers en de mogelijkheden om deze trend te keren. Keynote speaker is Anna Neistat, Senior Director Research bij Amnesty International. Neistat is geboren in Rusland, waar ze tot 2004 werkte als journalist en als mensenrechtenactivist, en volgt de ontwikkelingen in haar land nog alrijd op de voet. Met Rusland als voorbeeld zal zij een breder perspectief schetsen van deze wereldwijde trend waarin mensenrechtenverdedigers in de verdrukking zitten, en de mogelijkheden bespreken om deze trend te bestrijden.

Moderator: Lars van Troost, senior strategisch en beleidsadviseur bij Amnesty International Nederland

Meet & Greet

Na afloop van deze film + masterclass is er gelegenheid in gesprek te gaan met Anna Neistat en regisseur van City 40 Samira Goetschel.

Boekpresentatie

De focus van Anna Neistats masterclass raakt aan haar bijdrage aan de nieuwe bundel van Amnesty International Nederland, Shifting Power and Human Rights Diplomacy: Russia. De bundel is het jongste deel van een serie over opkomende machten en hun hedendaagse en potentiële rollen op het gebied van internationale bescherming en promotie van mensenrechten. Later dit voorjaar wordt de bundel in Moskou gepresenteerd, tijdens de masterclass zal er een korte pre-launch zijn.