Dil Leyla: Q&A met moderator Fidan Ekiz, regisseur Asli Özarslan en Bedel Bayrak

Dil Leyla

Voertaal: Engels

Fidan Ekiz gaat in gesprek met regisseur Asli Özarslan over de film en het Turkije van nu.

Fidan Ekiz is een Nederlandse journalist met wortels in Turkije. Fidan kent het gebied uit de film goed. Ooit kwam ze op de weg naar Cizre een man tegen die haar vroeg “ is de oorlog begonnen of zo? Wat is er in godsnaam aan de hand”.

Fidan zal in gesprek gaan met Asli Özarslan, de regisseur van Dil Leyla en Bedel Bayrak over wat er “in godsnaam” aan de hand is, over wat de “vergeten oorlog" in het oosten van Turkije wordt genoemd. En over hoe het met de hoofdpersoon van de film, Leyla Imret gaat. Twee jaar geleden zag regisseur Asli Özarslan een artikel in een Duitse krant over Leyla Imret. Daar stond in dat ze net als Asli uit Duitsland kwam en de jongste burgemeester van Turkije was. Deze informatie trok haar aandacht. Bedel Bayrak organiseert dialoog bijeenkomsten tussen Turken, Koerden en Armenen voor  the Hague Peace projects in Den Haag.

Leyla Imret, hoofdpersoon in Dil Leyla, groeit op in Cizre, in het hart van het Koerdische verzet. Als ze vijf is wordt haar vader-een guerrillastrijder- vermoord. Leyla wordt naar Duitsland gestuurd en groeit op bij haar tante. Eenentwintig jaar later keert ze terug en wordt ze als verloren dochter zó enthousiast onthaald dat ze verkozen wordt tot burgemeester, de jongste van heel Turkije. Maar haar onophoudelijke positivisme om haar geboorteplaats te verbeteren maakt al snel plaats voor angst en onzekerheid. Lees meer over Leyla en kijk een kort filmpje over haar. 

Leyla Imret is helaas niet op het Movies that Matter Festival aanwezig omdat we haar niet kunnen bereiken.

WANNEER & WAAR?

zondag 26 maart 2017 - 18:30
Zaal 1, Filmhuis Den Haag
Bestel kaarten hier