Dil Leyla: Q&A met regisseur Asli Özarslan en Tayfun Balcik

Dil Leyla

Voertaal: Engels

Q&A met regisseur Asli Özarslan olv moderator Foukje Santing.

Schrijver en Islam specialist Froukje Santing woonde- en werkte jarenlang in Turkije. Al meer dan twintig jaar volgt zij de situatie in het oosten van dat land op de voet.

Zij zal na de film in gesprek gaan met Asli Özarslan en Tayfun Balcik over de zorgelijke situatie waarin Leyla Imret zich bevindt, over de veiligheidssituatie van Asli zelf en over de ronduit slechte toestand in Zuid Oost Turkije, waar het regeringsleger en de Koerden in een hevige strijd verwikkeld zijn. Twee jaar geleden zag regisseur Asli Özarslan een artikel in een Duitse krant over Leyla Imret. Daar stond in dat ze net als Asli uit Duitsland kwam en de jongste burgemeester van Turkije was. Deze informatie trok haar aandacht. Tayfun Balcik is historicus, gespecialiseerd in de modern geschiedenis van Turkije, hij en publiceerde over de Armeense genocide. Binnen het Hague Peace Projects coördineert hij het Turks – Koerdisch programma.

Leyla Imret, hoofdpersoon in Dil Leyla, groeit op in Cizre, in het hart van het Koerdische verzet. Als ze vijf is wordt haar vader-een guerrillastrijder- vermoord. Leyla wordt naar Duitsland gestuurd en groeit op bij haar tante. Eenentwintig jaar later keert ze terug en wordt ze als verloren dochter zó enthousiast onthaald dat ze verkozen wordt tot burgemeester, de jongste van heel Turkije. Maar haar onophoudelijke positivisme om haar geboorteplaats te verbeteren maakt al snel plaats voor angst en onzekerheid. Lees meer over Leyla en kijk een kort filmpje over haar. 

Leyla Imret is helaas niet op het Movies that Matter Festival aanwezig omdat we haar niet kunnen bereiken.