Hissein Habré, a Chadian Tragedy: Q&A met activist Clément Abaïfouta en regisseur Mahamat-Saleh Haro

Hissein Habre, A Chadian Tragedy

Voertaal: Engels

Michelle Parlevliet praat met activist Clément Abaïfouta en regisseur Mahamat-Saleh Haroun over de film en het belang van slachtoffers een stem geven. 

Op 10 December 2016 kreeg Michelle Parlevliet de Max van der Stoel-Mensenrechtenprijs voor haar proefschrift over de relatie tussen mensenrechten en verzoening, over hoe nauw mensenrechten, rechtvaardigheid, conflict en vrede met elkaar verbonden zijn. Na de film zal Michelle in gesprek gaan met Clément Abaïfouta en regissuer Mahamat-Saleh Haroun over het belang om de slachtoffers van het brute bewind dictator Hissein Habré van een stem te geven, en over de betekenis van de veroordeling van Hissein Habré tot levenslange gevangenisstraf.

Het schrikbewind van dictator Hissein Habré in Tsjaad, dat duurde van 1982 tot 1990, heeft veel slachtoffers gemaakt. Clément Abaïfouta is één van hen: hij werd vier jaar lang gedwongen de doden in een martelgevangenis te begraven. Daarna zette hij een organisatie op om de slachtoffers een stem te geven, en slachtoffers en daders met elkaar te verzoenen. Lees meer over Clément en kijk een kort filmpje.