Hissein Habré, a Chadian Tragedy: Q&A met activist Clément Abaïfouta en regissuer Mahamat-Saleh Haro

Hissein Habre, A Chadian Tragedy

Voertaal: Engels

Han van Dijk (antropoloog bij het African studies centre in Leiden) interviewt activist Clément Abaïfouta en regisseur Mahamat-Saleh Haroun over de film en Tsjaad.

Han van Dijk is als antropoloog verbonden aan het African studies centre in Leiden waar hij zich o.a. bezig houdt met Tsjaad. Na de film zal Han praten met Clément Abaïfouta en regisseur Mahamat-Saleh Haroun over het belang om de slachtoffers van het brute bewind een stem te geven. De getuigenissen van deze slachtoffers dienen ook als bewijs tegen de dictator. Hissein Habré werd op 30 mei 2016 tot levenslang veroordeeld wegens genocide, martelingen en andere misdaden tegen de menselijkheid. Daarmee is hij de eerste Afrikaanse leider die voor oorlogsmisdaden die hij pleegde in zijn eigen land, is veroordeeld. 

Het schrikbewind van dictator Hissein Habré in Tsjaad, dat duurde van 1982 tot 1990, heeft veel slachtoffers gemaakt. Clément Abaïfouta is één van hen: hij werd vier jaar lang gedwongen de doden in een martelgevangenis te begraven. Daarna zette hij een organisatie op om de slachtoffers een stem te geven, en slachtoffers en daders met elkaar te verzoenen. Lees meer over Clément en kijk een kort filmpje.