A Stranger Came to Town: Q&A met Heba Dakkak en Peshmerge Morad

Stranger Came to Town, A

Voertaal: Nederlands

Movies that Matter organiseert in samenwerking met Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF op 29 maart een film- en verdiepingsprogramma rondom de film A Stranger Came to Town. De filmvertoning vindt plaats in het kader van het UAF-studentmentoringproject Refugees@campus. Met deze speciale vertoning is het UAF officiële partner van het festival.

Na de film praat Luuk Heezen met de Syrische studenten Heba Dakkak (Hogeschool Windesheim) en Peshmerge Morad (Hogeschool van Amsterdam) over de Syrische burgeroorlog en bespreekt hun toekomst in Nederland. Het nagesprek is in het Nederlands.

Peshmerge Morad kwam in 2012 als Syrische vluchteling in Nederland. Inmiddels is hij bezig met de afronding van zijn studie Informatica aan de HvA en Vrije Universiteit. Sinds het begin van deze studie is hij actief betrokken bij de ondersteuning van vluchtelingstudenten. Zo zit hij momenteel in het bestuur van Students that Matter, een samenwerkingsprogramma tussen de HvA en het UAF. Ook helpt hij vluchtelingfamilies bij aankomst in Nederland met het regelen van verschillende bureaucratische zaken.

Heba Dakkak is een 19-jarige vluchteling afkomstig uit Aleppo, Syrië, die in 2015 naar Nederland is vertrokken. Momenteel is zij woonachtig in Zwolle, waar ze journalistiek studeert: dit is haar droom sinds ze in de oorlog het belang van de media zag. Ze houdt van lezen en talen, zo spreekt ze Arabisch, Nederlands, Engels en leert ze Russisch.

Luuk Hezen is freelance presentator en programmamaker. Hij heeft onder andere gewerkt voor BNN, VPRO en Radio 1, waarvoor hij programma’s als Nooit Meer Slapen en KUNST IS LANG ontwikkelde. Hij studeerde Cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit en Kunstgeschiedenis aan de UvA.