Daughters of the Dust: Weapon of Choice Gloria Wekker

Daughters of the Dust

Voertaal: Engels

Speciaal voor Movies that Matter heeft wetenschapper Gloria Wekker de film Daughters of the Dust geselecteerd. Waarom maakte juist deze film zo’n indruk op haar en waarom is het belangrijk dat iedereen Daughters of the Dust gezien heeft? Voorafgaand aan de film spreekt Nancy Jouwe met haar over deze film.

Emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit Gloria Wekker schreef in 2016 het veelbesproken en urgente boek White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race. In dit boek onderzoekt Gloria Wekker een centrale paradox in de Nederlandse cultuur: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend.

Nancy Jouwe is onderzoeker en curator op het gebied van culturele en sociale bewegingen in postkoloniaal Nederland en docent aan de Universiteit Utrecht.

Over Weapon of Choice:

Het Movies that Matter Festival organiseert dit jaar voor de tweede keer het Weapon of Choice. Voor Weapon of Choice kozen 5 prominente makers, journalisten en wetenschappers een film waarvan zij overtuigd zijn dat iedereen die gezien moet hebben.