Naila and the Uprising: Q&A met activist Naila Ayesh en producent Jen Marlowe

Naila and the Uprising

Voertaal: Engels

Gesprek met activist Naila Ayesh en producent Jen Marlowe over geweldloos verzet in Palestina, met journalist Alwin Helmink.

Journalist en storyteller Alwin Helmink (o.a. redacteur Spijkers met Koppen en BNN-VARA) gaat in gesprek met activist Naila Ayesh en producent Jen Marlowe over het maken van deze indrukkende documentaire en vrouwenparticipatie in geweldloos verzet in Palestina.

Activiste en feministe Naila Ayesh is tot twee keer toe gevangengezet wegens haar verzet tegen de Israëlische heerschappij over de bezette Palestijnse gebieden. Tijdens de intifada wordt Naila Ayesh een van de leidende figuren in een ondergronds vrouwennetwerk dat het verzet aanvoert, en feitelijk de Palestijnse maatschappij draaiende houdt. Toen na de Oslo-akkoorden van 1993 de Palestijnse Autoriteit werd opgericht, werden vrouwen echter weer teruggedrongen naar het tweede plan. ‘Vrouwen werden door alle partijen teleurgesteld,’ zegt Ayesh nu. Daarom blijft Ayesh doorgaan met haar werk voor het bevorderen van Palestijns vrouwelijk leiderschap, empowerment en participatie. Ze is blij dat haar verhaal nu verteld wordt. Lees meer over Naila Ayesh en bekijk een kort filmpje over haar.