Mr. Gay Syria: Q&A met activist Mahmoud Hassino, Mr. Gay Nederland en producent Ekin Çalışır

Mr. Gay Syria

Voertaal: Engels

Q&A met Mr. Gay Nederland Tom van den Nieuwenhuijzen, activist Mahmoud Hassino en producent Ekin Çalışır over het belang van de Mr. Gay verkiezing.

Journalist en storyteller Alwin Helmink (o.a. redacteur voor Spijkers met Koppen) gaat in gesprek met Mr. Gay Nederland Tom van den Nieuwenhuijzen (wethouder Son en Breugel), activist Mahmoud Hassino en producent van de film Ekin Çalışır over het belang van de Mr Gay verkiezingen. Niet alleen voor Syrische LHBTQ vluchtelingen in Istanbul en Europa, maar ook voor LHBTQ’s in Nederland.

‘Ik ben uit de kast sinds 2003,’ zegt de Syrische homorechtenactivist Mahmoud Hassino. ‘Ik had het geluk dat ik de steun had van mijn moeder en goede vrienden. Het was altijd geweldig om die liefde om me heen te hebben.’ Nu biedt Hassino op zijn beurt steun en liefde in zijn werk voor Syrische lhbt-vluchtelingen. ‘Waarom ik dit doe? Omdat het me aan het hart gaat.’ Mahmoud Hassino is een Syrische journalist, homorechtenactivist en de oprichter van Mawaleh, het eerste tijdschrift voor homorechten in Syrië. Voordat de Syrische burgeroorlog begon werd hij bekend als de blogger ‘Syrian Gay Guy’. Hij ontvluchtte Syrië in 2011, toen hij zich niet langer veilig voelde onder het regime van Bashar Al-Assad. ‘Maar dat was niet vanwege mijn seksualiteit,’ zegt hij. ‘Het was vanwege mijn politieke activiteiten.’ Lees meer over Mahmoud Hassino en kijk een kort filmpje.