Mr. Gay Syria: Q&A met activist Mahmoud Hassino en producent Ekin Çalışır

Mr. Gay Syria

Voertaal: Engels

Q&A met activist Mahmoud Hassino en producent Ekin Çalışır over de film en Mahmoud’s strijd voor Syrische LHBT vluchtelingen.

Q&A met activist Mahmoud Hassino en producent Ekin Çalışır over de film en Mahmoud’s strijd voor Syrische LHBT vluchtelingen. Mahmoud Hassino komt uit Syrie en is de oprichter van het eerste Arabische online tijdschrift voor homorechten. We praten over zijn werk en de Mr. Gay Syria verkiezing. Moderator is Chris Belloni, directeur van International Queer and Migrant Film Festival (IQMF).

In samenwerking met IQMF presenteren we voorafgaand aan de vertoning in de zaal (om 15.00 uur) het Queer Faces, Migrant Voices project in aanwezigheid van organisaties die zich inzetten voor LHBT (vluchtelingen) in Nederland.

‘Ik ben uit de kast sinds 2003,’ zegt de Syrische homorechtenactivist Mahmoud Hassino. ‘Ik had het geluk dat ik de steun had van mijn moeder en goede vrienden. Het was altijd geweldig om die liefde om me heen te hebben.’ Nu biedt Hassino op zijn beurt steun en liefde in zijn werk voor Syrische lhbt-vluchtelingen. ‘Waarom ik dit doe? Omdat het me aan het hart gaat.’ Mahmoud Hassino is een Syrische journalist, homorechtenactivist en de oprichter van Mawaleh, het eerste tijdschrift voor homorechten in Syrië. Voordat de Syrische burgeroorlog begon werd hij bekend als de blogger ‘Syrian Gay Guy’. Hij ontvluchtte Syrië in 2011, toen hij zich niet langer veilig voelde onder het regime van Bashar Al-Assad. ‘Maar dat was niet vanwege mijn seksualiteit,’ zegt hij. ‘Het was vanwege mijn politieke activiteiten.’ Lees meer over Mahmoud Hassino en kijk een kort filmpje.