They Will Have To Kill Us First: Q&A met activist Fadimata "Disco" Walet Oumar en journalist Gerbert

They Will Have To Kill Us First: Malian Music In Exile

Voertaal: Engels

Na de vertoning gaat journalist Marnix de Bruyne in gesprek met activist Fadimata "Disco" Walet Oumar en journalist Gerbert van der Aa.

Toen moslimextremisten het noorden van Mali overnamen, werd muziek verboden. Vier jaar lang zwegen in Timboektoe de instrumenten, terwijl muzikanten werden vervolgd voor het uitoefenen van hun vak. Zangeres Fadimata Walet Oumar, te zien in They Will Have to Kill Us First, vluchtte naar het buitenland. Zelfs in ballingschap in Burkina Faso bleef de bandleider van Tartit de Toeareg-vrouwen en -kinderen in de vluchtelingenkampen ondersteunen met muziek en onderwijs. ‘Muziek is voor ons therapie.’ Lees meer over Fadimata Walet Oumar.

Gerbert van der Aa is Afrika journalist, voor o.a. Elsevier en NRC Handelsblad. Hij schreef in 2014 het boek Terug naar Timboektoe.

Marnix de Bruyne is redacteur bij World Vervolgd, het maandblad van Amnesty. Ook werkte hij als journalist Zuidelijk Afrika, voor Het Parool, De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en de Volkskrant, waar hij tot 2011 redacteur Afrika was op de buitenlandredactie.