Le Havre

Aki Kaurismäki

Finland, Frankrijk, Duitsland 2011, 93 min.

Fictie

Gesproken taal: Frans

Ondertiteling: Nederlands

Festivaljaar: 2013

Een optimistisch sprookje over een oude egoïstische man die zijn leven betert door het helpen van een jonge Afrikaanse vluchteling. Finse inzending voor de Oscars vol hartverwarmende en droogkomische taferelen in de Franse havenstad Le Havre.

Synopsis

Terwijl zijn Finse vrouw in het ziekenhuis ligt, ontfermt de oude, zelfzuchtige schoenpoetser Marcel Marx zich in de Franse havenstad Le Havre over een Afrikaanse jongen, die per container op weg was naar zijn moeder in Londen en de immigratiedienst op zijn hielen weet. De hand van de meester is onmiddellijk zichtbaar in Aki Kaurismäki’s aandoenlijke, troostrijke en droogkomische drama Le Havre. Door de zorgvuldig gekadreerde, lange shots en de spaarzame, licht-absurde dialogen en door zijn kenmerkende, bittere humor en de bijzondere personages, gespeeld door Kaurismäki-habitués als André Wilms en Kati Outinen.
Op het festival van Cannes werd de stijlvaste, licht geëngageerde film vorig jaar onderscheiden met de FIPRESCI-prijs, de prijs van de internationale filmkritiek. Laïka, het hondje van Kaurismäki, kreeg er een speciale vermelding van de Palm Dog-jury.

Credits

Officiële website: http://www.janusfilms.com/lehavre

Productie:

Sputnik

sputnik@sputnik.fi

+358 9 6877 100

Nederlandse distributie:

A-Film Benelux MSD

info@a-film.nl

+31 203445144

www.a-film.nl

World sales:

The Match Factory

info@matchfactory.de

+4930443190520

www.the-match-factory.com