Cairo 678

Mohamed Diab

Egypte 2010, 100 min.

Fictie

Gesproken taal: Arabisch

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2012

Grote filmhit uit Egypte van vlak voor de revolutie van 2011. Drie vrouwen besluiten handtastelijkheden en seksuele vernederingen niet langer te pikken. Als één van hen in een volgepropte bus voor de zoveelste keer wordt betast, steekt ze de billenknijper in zijn kruis. Stand-up comedian Nelly neemt het recht niet in eigen hand maar begint het eerste Egyptische proces over seksueel geweld.

In dit gedurfde regiedebuut van regisseur Mohamed Diab (één van de leiders van de Egyptische revolutie van 2011) wordt het taboe van seksuele intimidatie in de Egyptische samenleving blootgelegd. Vier op de vijf Egyptische vrouwen zegt te maken te hebben gehad met seksuele intimidatie. Hoog tijd voor nóg een revolutie. Fayza – vertolkt door de populaire Egyptische popster en actrice Bushra – is de vrouw die de handtastelijke billenknijper in de bus met haar haarspeld zijn kruis prikt. Seba, een goedbedeelde sieradenontwerpster, besluit na een aanranding tijdens een voetbalwedstrijd een zelfverdedigingklas voor vrouwen te organiseren. Stand-upcomedian Nelly sleept, nadat ze op straat is aangevallen, haar belager voor de rechtbank en begint daarmee de eerste rechtszaak tegen seksueel geweld in Egypte.

Synopsis

Diab baseerde Caïro 678 op ware gebeurtenissen. Momenteel maakt hij voor de Egyptische televisie een wekelijks politiek praatprogramma.

Credits

Officiële website: http://www.themovie678.com

Productie:

New Century Production

centuryprod@link.net

+202 37627190

www.newcentury.me

Nederlandse distributie:

Alternative Films S.A.

af@alternative.-films.be; alternative@alternative-films.be

+3222421930

World sales:

Fortissimo Films

info@fortissimo.nl

+31 20 627 32 15

www.fortissimofilms.com