Justice for my Sister

Kimberly Bautista

Guatemala, Verenigde Staten 2012, 69 min.

Documentaire

Gesproken taal: Spaans

Ondertiteling: Engels

Europese première

David en Goliath-vertelling over de missie en vastberadenheid van de Guatemalteekse Rebeca om de moordenaar van haar zus Adela veroordeeld te krijgen. Ondanks tegenwerking, corruptie en vooroordelen strijdt zij voor gerechtigheid, in een land waar femicide (vrouwenmoord) aan de orde van de dag is.

Synopsis

Op een dag vertrekt de 27-jarige Adele van huis om naar haar werk te gaan. Zij keert nooit meer terug. Haar ex-vriend mishandelde haar zo erg dat ze onherkenbaar was en liet haar aan de kant van de weg achter. In Guatemala zijn de laatste tien jaar zesduizend vrouwen vermoord. In slechts twee procent van de zaken werd een moordenaar veroordeeld. De publieke opinie, gevoed door de media, is veelal dat het slachtoffer ‘het er wel naar gemaakt zal hebben’. Adele’s zus, de moedige Rebeca, neemt het in haar eentje op tegen het corrupte rechtssysteem van Guatemala. Haar drie jaar durende strijd is er een vol tegenslag: een ontbrekend proces-verbaal, een rechter die nota bene zelf beschuldigd wordt van moord op zijn eigen vrouw en getuigen die te bang zijn om hun verhaal te doen. Uiteindelijk heeft Rebeca’s doorzettingsvermogen resultaat en geldt haar zaak als een voorbeeld dat het recht ook in Guatemala zal zegevieren.

Ook regisseur Kimberly Bautista kreeg bij het maken van de film te maken met seksegerelateerd geweld. Met haar team ontwikkelde Bautista een actieplan waarbij vrouwen via sms tips ontvangen en seksueel geweld kunnen melden.

Credits

Officiële website: http://www.justiceformysister.com

Productie:

ARTEVISTA FILMS

bautista.kimberly@gmail.com

www.artevistafilms.com

World sales:

ARTEVISTA FILMS

bautista.kimberly@gmail.com

www.artevistafilms.com