#chicagoGirl - The Social Network Takes on a Dictator

Joe Piscatella

Verenigde Staten, Syrië 2013, 74 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Arabisch

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2014

De korte versie (52 min) van deze film is via DVD te bestellen.

Synopsis

Vanuit een buitenwijk in Chicago onderhoudt de negentienjarige Ala’a Basatneh een online netwerk van revolutionairen in Syrië. Terwijl de oorlog voortduurt, rijst de vraag welk middel het meest effectief is om een dictator te verdrijven: sociale media of een AK-47?

Met twaalfhonderd Facebook-vrienden en tweeduizend Twitter-volgers heeft studente Ala’a Basatneh een enorm netwerk opgebouwd. Ze post Syrische demonstraties als Facebook-events, stippelt via Google Maps ontsnappingsroutes uit en zet opnames van demonstranten online. Ook zorgt ze ervoor dat allerhande opnamegadgets terechtkomen bij haar vrienden – ooit gewone studenten, die nu het terreurregime van de Syrische president Bashar al-Assad omver willen werpen.
Maar wat begon als vreedzaam protest, ontaardt in geweld. In de loop van enkele cruciale maanden volgen we zowel Ala’a als haar Syrische vrienden op de voet. Die laatsten vooral via hun eigen opnames, die een angstaanjagend beeld tonen van bruut geweld, dood en kapotgeschoten straten. Het verhaal gaat gepaard met uitleg door kenners van Syrië, oorlogsvoering, journalistiek en sociale media. Wat is de invloed van internet op het fenomeen revolutie? Waarom is een camera effectiever dan een AK-47? En waarom vielen de regimes van Egypte en Tunesië binnen enkele dagen, en houdt dat van Syrië nog altijd stand?

Officiële website: http://www.ChicagoGirlFilm.com

Credits

Productie:

Revolutio LLC.

World sales:

Ro*co Films International

info@rocofilms.com

+14153326471

www.rocofilms.com