Ai Weiwei: The Fake Case

Andreas Johnsen

Denemarken 2013, 86 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Chinees (Mandarijn)

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2014

Als de Chinese ‘artivist’ Ai Weiwei thuiskomt na drie maanden eenzame opsluiting, betwijfelt hij of zijn strijd de moeite waard is: zijn vrouw en zoontje hebben hem immers ook nodig. Eenvoudige videobeelden tonen een jaar van onzekerheid, maar ook hernieuwde vechtlust door steun van sympathisanten.

Synopsis

Conceptueel kunstenaar Ai Weiwei profileerde zich de afgelopen jaren als fel criticus van de Chinese overheid. Het leidde in 2011 tot zijn arrestatie en drie maanden eenzame opsluiting. De film volgt Ai na zijn terugkeer, nog steeds beperkt door een proefverlof en gedagvaard wegens belastingontduiking: een rechtszaak die hij omdoopt tot ‘The Fake Case’.

De film toont Ai Weiwei met zijn gezin thuis, tijdens interviews en in zijn omgang met onzekerheid en nieuwe provocaties. Hij reflecteert op zijn gevangeniservaringen en op de Chinese politieke situatie, en vraagt zich af hoe ver hij moet gaan in zijn activisme. Zijn schaakspel met de autoriteiten, die telkens weer nieuwe redenen aanvoeren om hem te dagvaarden, is zenuwslopend. Gesterkt door de steun van sympathisanten, in de vorm van brieven en donaties, zet Ai Weiwei zijn strijd voort. De strubbelingen geven daarnaast weer inspiratie voor nieuwe kunst: de enige manier om zijn frustraties te uiten.

Credits

Officiële website: http://www.thefakecase.com

Productie:

Danish Documentary

katrine@danishdocumentary.com

www.danishdocumentary.com

World sales:

DR TV International Sales

drsales@dr.dk

+45 3520 3040

www.drsales.dk