Countdown to Zero

Lucy Walker

Verenigde Staten 2010, 90 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Chinees (Mandarijn), Urdu (Hindoestani), Perzisch

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2014

Volgens deze filmisch sterke shocdoc leven we onder een nucleair zwaard van Damocles. Met een voice-over acteur Gary Oldman, een schare aan beroemde talking heads en krachtige popsongs van Pearl Jam en Radiohead brengt deze film op verrassende wijze een verontrustende boodschap.

Synopsis

De koude oorlog ligt al een eindje achter ons, maar desondanks neemt de kans dat ergens ter wereld een atoombom ontploft alleen maar toe. Het maken en verhandelen van nucleaire wapens is volgens de filmmakers van Countdown to Zero gemakkelijker dan we denken. Wanneer de spullen in verkeerde handen vallen, er een ongeluk gebeurt of er een simpele fout wordt gemaakt, zijn de gevolgen niet te overzien.
De film traceert de geschiedenis van de atoombom vanaf de ontdekking ervan tot de huidige stand van zaken. Aan de hand van archiefbeelden, aanstekelijke popsongs en verklaringen van beroemdheden als Tony Blair, Michail Gorbatsjov en Jimmy Carter schetst deze kundig vormgegeven waarschuwingsfilm een alarmerend toekomstbeeld, zonder dat het al te veel een pamflet wordt. Geproduceerd door de makers van An Unconvinient Truth en Participant Media. Regisseur Lucy Walker maakte eerder de op het IDFA bekroonde documentaire Waste Land, die in 2011 op het Movies that Matter Festival te zien was.

Credits

Officiële website: http://www.countdowntozerofilm.com

Productie:

Reykjavik Productions | Lawrence Bender Productions

+1 3239514600

World sales:

The Works International

sales.international@theworksmediagroup.com

+44 2076121080