Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus

Madeleine Sackler

Verenigde Staten 2013, 76 min.

Documentaire

Gesproken taal: Wit-Russisch, Russisch, Engels

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2014

In Wit-Rusland werden eind 2010 verkiezingen gehouden. Voor, tijdens en na de omstreden herverkiezing van Alexander Loekasjenko, volgen we de wederwaardigheden van de ondergrondse theatergroep Belarus Free Theatre uit Minsk.

Synopsis

‘Het leven in een dictatuur is gemakkelijk. Je hoeft geen beslissingen te nemen en er zijn geen problemen.’ In het Wit-Rusland van Europa’s laatste dictator Alexander Loekasjenko, werden eind 2010 verkiezingen gehouden. De zittend leider won met een overweldigende (en betwiste) 79 procent van de stemmen.
De leden van Belarus Free Theatre doen mee aan een grote demonstratie daags na de verkiezingen. Het bloedig in de kiem gesmoorde protest is het begin van een roerig jaar vol demonstraties, arrestaties, angst en intimidatie. De groep besluit uit te wijken naar het buitenland en daar met voorstellingen aandacht te vragen voor de situatie in Wit-Rusland. Regisseur Madeleine Sackler volgt ze bij repetities en emotionele gesprekken met het thuisfront, en tijdens hun succesvolle uitvoeringen op bijvoorbeeld het Edinburgh Fringe Festival. Nog altijd bevindt een deel van de acteurs zich in ballingschap, terwijl een ander deel in Wit-Rusland doorgaat met het maken van ondergronds theater, in de hoop dat er ooit iets verandert.

Credits

Officiële website: http://www.dangerousactsfilm.com

Productie:

Great Curve Films

contact@greatcurvefilms.com

+ 1 2129812626

www.greatcurvefilms.com

World sales:

Dogwoof

info@dogwoof.com, sales@dogwoof.com

+44207253 6244

www.dogwoof.com