Powerless

Fahad Mustafa / Deepti Kakkar

India, Verenigde Staten 2013, 82 min.

Documentaire

Gesproken taal: Urdu (Hindoestani), Hindi, Engels

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2014

Loha Singh is een ware katiyabaaz, een Indiase Robin Hood in elektriciteit. De kleine ondernemers in Kanpur staan of vallen bij de diensten van de elektriciteitsdief. Want de stroom valt regelmatig uit. Een nieuwe ambtenaar bij het elektriciteitsbedrijf gaat de strijd met de illegale taps aan.

Synopsis

Een wirwar van elektriciteitsdraden vult de lucht boven de Indiase stad Kanpur, een fijnmazig netwerk van legale en illegale draden, die laatste aangelegd door de bewoners zelf. Die hebben daar hun eigen mannetjes voor, want ‘de mensen van KESCO kwamen niet’.
Een van die mannetjes is Loha Singh. Hij is een ware katiyabaaz, een Indiase Robin Hood in elektriciteit. ‘Wie kent hem niet?’ zegt de eigenaar van een naaiatelier. ‘Dankzij hem draaien onze zaken. Zie hem als een filmheld!’
De kleine ondernemers staan of vallen bij zijn diensten, want de stroom valt regelmatig uit. En lang: zestien uur op een dag is geen uitzondering. Een nieuwe hoogste ambtenaar bij elektriciteitsbedrijf KESCO, de eerste vrouw op die positie, gaat de strijd met de illegale taps aan. Met op razzia’s gelijkende huisbezoekjes poogt de nieuwe baas het systeem te veranderen. De stroomvoorziening wordt een politiek campagnethema. Zal er dit keer iets veranderen?


Een wirwar van elektriciteitsdraden vult de lucht boven de straten van Kanpur, een stad in India met 3 miljoen inwoners. Het is een fijnmazig netwerk van legale en illegale draden, de laatste aangelegd door de bewoners zelf. Die hebben hier hun eigen mannetjes voor, want “de mensen van KESCO kwamen niet”. Een van die mannetjes is Loha Singh. Hij is een ware 'katiyabaaz', een Indiase Robin Hood in elektriciteit. “Wie kent hem niet?", zegt een eigenaar van een naaiatelier. "Dankzij hem kunnen wij onze zaken draaien. Zie hem als een filmheld!” Uit de beelden blijkt dat de kleine ondernemers staan of vallen bij de diensten van de katiyabaaz. Want de stroom valt regelmatig uit. En lang. Zestien uur zonder stroom op een dag is geen uitzondering. “Heel Kanpur leeft bij het licht van een halfbrandende lamp”, zingt een stem in het begin van de documentaire. Een nieuwe, en de eerste vrouwelijke hoogste ambtenaar bij het elektriciteitsbedrijf KESCO heeft ambitieuze plannen en gaat de strijd met de illegale taps aan. Met aan razzia’s gelijkende huisbezoekjes poogt de nieuwe baas het systeem te veranderen. De stroomvoorziening wordt politiek campagne materiaal. Zal er dit keer iets veranderen? - See more at: http://www.idfa.nl/nl/tags/project.aspx?id=7ACE017B-6C6E-4498-A8B2-C24C2CF7BDA9&tab=idfa#sthash.zU4qetAz.dpuf

Een wirwar van elektriciteitsdraden vult de lucht boven de straten van Kanpur, een stad in India met 3 miljoen inwoners. Het is een fijnmazig netwerk van legale en illegale draden, de laatste aangelegd door de bewoners zelf. Die hebben hier hun eigen mannetjes voor, want “de mensen van KESCO kwamen niet”. Een van die mannetjes is Loha Singh. Hij is een ware 'katiyabaaz', een Indiase Robin Hood in elektriciteit. “Wie kent hem niet?", zegt een eigenaar van een naaiatelier. "Dankzij hem kunnen wij onze zaken draaien. Zie hem als een filmheld!” Uit de beelden blijkt dat de kleine ondernemers staan of vallen bij de diensten van de katiyabaaz. Want de stroom valt regelmatig uit. En lang. Zestien uur zonder stroom op een dag is geen uitzondering. “Heel Kanpur leeft bij het licht van een halfbrandende lamp”, zingt een stem in het begin van de documentaire. Een nieuwe, en de eerste vrouwelijke hoogste ambtenaar bij het elektriciteitsbedrijf KESCO heeft ambitieuze plannen en gaat de strijd met de illegale taps aan. Met aan razzia’s gelijkende huisbezoekjes poogt de nieuwe baas het systeem te veranderen. De stroomvoorziening wordt politiek campagne materiaal. Zal er dit keer iets veranderen?

Credits

Officiële website: http://www.powerless-film.com

Productie:

Globalistan Films

info@globalistan.org

+91 8527302849

www.globalistan.org

Nederlandse distributie:

IDFA Bertha Fund

idfaberthafund@idfa.nl

+31 206273329

www.idfa.nl/idfaberthafund

World sales:

Cat & Docs

info@catndocs.com

+33144617748

www.catndocs.com