Children 404

Pavel Loparev / Askold Kurov

Rusland 2014, 76 min.

Documentaire

Gesproken taal: Russisch

Ondertiteling: Engels

Het leven voor tieners is niet altijd makkelijk. Voor homoseksuele jongeren in Rusland is het sinds Poetins ‘antihomowet’ uit 2013 zelfs een ware overlevingsstrijd. Ouders, leraren en psychologen bieden geen veilige haven: zij riskeren zelfs een boete wanneer ze willen helpen. Op het online platform Children 404 kunnen tieners hun verhaal kwijt. De Russische autoriteiten dreigen de site nu te blokkeren; de oprichtster kreeg onlangs een fikse boete.

Synopsis

In 2013 voerde Rusland een wet in die de ‘promotie van non-traditionele relaties aan minderjarigen’ verbood. Homoseksualiteit wordt voorgesteld als ziek, zondig en abnormaal. Voor homoseksuele tieners bestaat er sindsdien geen veilige haven meer: ze kunnen niet vertrouwen op familie of hulpverleners. Iedereen die hun de helpende hand biedt is immers strafbaar.

Een van de slachtoffers is Elena Klimova: om haar lotgenoten een anonieme uitlaatklep en een virtuele schuilplaats te bieden richtte zij het online platform ‘Children 404’ op. De titel verwijst naar de error die er in een browser verschijnt wanneer een website niet gevonden wordt. Aan de hand van anonieme interviews en videodagboeken toont de film de discriminatie, het onbegrip en de vernederingen die jonge homo’s en lesbo’s voor hun kiezen krijgen.

Credits

Officiële website: http://https://children404.wordpress.com

Productie:

Cinema Politica

http://www.cinemapolitica.org

World sales:

Rise and Shine

info@riseandshine-berlin.de

+493047372980

www.riseandshine-berlin.com