Difret

Zeresenay Berhane Mehari

Ethiopie 2013, 99 min.

Fictie

Gesproken taal: Amharisch

Ondertiteling: Nederlands

Festivaljaar: 2015

Op weg van school naar huis wordt de veertienjarige Ethiopische Hirut ontvoerd door een bende landarbeiders. Een van hen wil haar tot zijn bruid maken en sluit haar op. Dapper als ze is ontsnapt Hirut en schiet haar belager neer. Prachtig, op een waargebeurd verhaal gebaseerde speelfilm over de gespannen verhouding tussen traditie en het moderne rechtssysteem in hedendaags Ethiopië.

Synopsis

Bruidontvoering is in Ethiopië een geaccepteerd en veelvoorkomend gebruik. Wanneer een vader het huwelijksverzoek van een mogelijke schoonzoon afwijst, is het volgens de traditie geoorloofd om een bruid te schaken. De jonge Hirut voelt er echter niets voor om in een gedwongen huwelijk te stappen en dus schiet ze haar kidnapper dood. Als ze wordt opgepakt hangt haar de doodstraf boven het hoofd.

Mensenrechtenadvocaat Meaza Ashefani schiet Hirut te hulp, maar stuit op veel verzet vanuit de patriarchale plattelandsgemeenschap. Volgens hun lokale wetten was de ontvoering geen overtreding en moet Hirut worden berecht als moordenares. De lokale autoriteiten geloven bovendien niet dat Hirut minderjarig is en bemoeilijken het rechtsproces waar ze kunnen. Uiteindelijk weet Ashefani toch een rechtszaak af te dwingen.

De film werd geproduceerd door Angelina Jolie.

Credits

Officiële website: http://www.difret.com

Productie:

Haile Addis Pictures

info@haileaddis.com

+1 202 2862 225

http://www.haileaddis.com/

Nederlandse distributie:

Cinéart

info@cineart.nl

+31205308848

www.cineart.nl