The Shelter

Fernand Melgar

Zwitserland 2014, 101 min.

Documentaire

Gesproken taal: Frans, Spaans, Engels, Wolof, Roemeens

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2015

Ondanks een dik pak sneeuw en vrieskou brengen veel vluchtelingen in Lausanne de barre Zwitserse winternachten buiten door. De lokale daklozenopvang biedt niet genoeg ruimte voor de grote groep die zich iedere avond meldt. Urgent document over immigratieproblematiek in Zwitserland, tekenend voor de situatie in vele Europese steden.

Synopsis

Terwijl de daklozen zich erover bekommeren hoe ze de nacht doorkomen zonder dood te vriezen, buigen medewerkers van de opvang zich over de ondankbare en willekeurige taak te beslissen wie naar binnen mag en wie buiten blijft.

Regisseur Fernand Melgar, zelf zoon van immigranten, filmt observerend en zonder oordeel hoe de thuislozen de winterdagen doorbrengen op straat, op stations en in koffietentjes. Ook toont hij hoe de opvangmedewerkers zich buigen over het capaciteitsprobleem. Moeten ze investeren in meer bedden, of bedenken ze een registratiesysteem zodat mensen meerdere nachten achtereen kunnen blijven? De filmmaker brengt de problematiek pas echt dicht bij huis wanneer we kennismaken met een jong, Spaans stel dat door de kredietcrisis alles verloor en nu op straat zwerft.

Melgar maakte eerder het onthutsende Special Flight, openingsfilm van het Movies that Matter Festival 2012.

Credits

Officiële website: http://www.abri-lefilm.com

Productie:

Climage

climage@climage.ch

41 21 648 35 61

www.climage.ch

World sales:

Cat & Docs

info@catndocs.com

+33144617748

www.catndocs.com