The Free Voice of Egypt - Nawal El Saadawi

Konstanze Burkard

Duitsland 2015, 52 min.

Documentaire

Gesproken taal: Arabisch, Engels

Ondertiteling: Engels

Wereld première

Festivaljaar: 2015

Portret van Nawal el-Saadawi (83), een van de belangrijkste en bekendste feministen in de Arabische wereld. Haar strijd tegen vrouwenbesnijdenis, de regels van het islamitisch huwelijk en moslimfundamentalisme brachten haar geregeld in de problemen.

Synopsis

Nawal el-Saadawi is een van de meest invloedrijke voorvechters van de Egyptische vrouwenbeweging. Haar oeuvre als schrijver beslaat meer dan vijftig boeken, toneelstukken en korte verhalen. Het meeste van haar werk is gericht op de ernst van het geweld tegen vrouwen, seksuele onderdrukking, en armoede in de Arabische wereld.  Behalve als schrijver en politiek activist is Saadawi werkzaam als gynaecoloog en psychiater. Haar tot de nok met prijzen, boeken en souvenirs gevulde appartement in Cairo doet ook dienst als kleine kliniek.

De documentaire traceert de belangrijkste periodes in het leven van deze bijzondere vrouw, die lijf en leden op het spel zette om haar overtuigingen onder de aandacht te brengen. In 1981 liet de toenmalige Egyptische president Sadat haar gevangenzetten wegens ‘misdaden tegen de staat’. Ondanks de vele doodsbedreigingen van fundamentalisten en de vreselijke omstandigheden in de vrouwengevangenis, gaf zij nooit op. Zo was zij ook prominent aanwezig bij de dagenlange protesten op het Tahrirplein in Cairo in 2011.

Credits

Productie:

Sarabandefilm

konstanzeburkard@sarabandefilm.de

+49 2223 900722

www.sarabandefilm.de