Lucia de B.

Paula van der Oest

Nederland 2013, 97 min.

Fictie

Gesproken taal: Nederlands

Ruim zes jaar lang zat verpleegster Lucia de Berk onterecht gevangen voor zeven moorden op baby’s en bejaarde mensen die nooit zijn gepleegd. De verfilming van een van de meest geruchtmakende rechtszaken uit de Nederlandse geschiedenis is een thriller, rechtbankdrama en biografisch portret ineen.

Synopsis

Lucia de Berk is een eigenzinnige verpleegster, die argwaan wekt als ze, niet voor het eerst, bij een onverklaarbaar sterfgeval is betrokken. Het ziekenhuis schakelt de politie in en de jonge parketsecretaris Judith krijgt het dossier op haar bureau. Al snel staat De Berk in de pers bekend als ‘Engel des Doods’, maar het onderzoek stagneert omdat er geen bewijs is en de verpleegster weigert met rechercheurs te praten.

Toch wordt ze, na een bloedtest, veroordeeld tot levenslang voor vier moorden en drie pogingen daartoe. Kort daarna worden er vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de test en begint Judith te twijfelen. Haar bazen willen hier niets van horen en in hoger beroep krijgen zij Lucia opnieuw veroordeeld.

Het proces wordt gezien als een van de grootste gerechtelijke dwalingen in Nederland. Lucia de B. won in 2014 de Gouden Film, voor Nederlandse bioscoopfilms die meer dan honderdduizend bezoekers trekken.

Credits

Officiële website: http://www.luciadebdefilm.nl

Productie:

Rinkel Film

info@rinkelfilm.com

+31 20 616 32 31

http://www.rinkelfilm.com/

Nederlandse distributie:

Independent Films

sales@independentfilms.nl

+31205314250

www.independentfilms.nl