The Man Who Mends Women - the wrath of Hippocrates

Thierry Michel

België 2015, 113 min.

Documentaire

Gesproken taal: Frans, Engels, Swahili, Mashi

Ondertiteling: Nederlands

Portret van het indrukwekkende werk en leven van de internationaal gelauwerde Congolese gynaecoloog Denis Mukwege. Onlangs ontving hij de prestigieuze Sacharov-prijs voor de Vrijheid van Denken, voor zijn inzet in de strijd tegen seksueel geweld. Mukwege hielp in zestien jaar meer dan veertigduizend vrouwen.

In de door geweld verscheurde en door armoede geteisterde Democratische Republiek Congo wordt seksueel geweld sinds jaar en dag ingezet als oorlogswapen. Om de slachtoffers niet alleen medische, maar ook psychologische hulp te kunnen bieden, stichtte Mukwege in 1999 in Bukavu het Panzi-ziekenhuis. Daarnaast werpt Mukwege zich op als mensenrechtenactivist en maakt hij zich sterk om het probleem van seksueel geweld in zijn land wereldwijd op de agenda te krijgen. Hij veroordeelt de politieke onwil om het probleem aan te pakken en schuwt het niet de vinger op de zere plek te leggen.

Synopsis

Dat zijn werk niet zonder gevaar is, ondervond Mukwege in 2012 toen gewapende mannen zijn huis binnenvielen en het vuur openden. Mukwege en zijn familie ontsnapten, maar zijn bewaker werd dodelijk getroffen. De film volgt de man en zijn exceptionele missie en de effecten van zijn werk op familie en vrienden.

Credits

Productie:

Les Films de la Passerelle

films@passerelle.be

+3243423602

www.passerelle.be

World sales:

Cat & Docs

info@catndocs.com

+33144617748

www.catndocs.com

Talkshows & debatten

The Man Who Mends Women: Weapon of Choice Hanna Verboom

zondag 26 maart 2017 - 21:15

Journalist Botte Jellema spreekt met Hanna Verboom (actrice en oprichter van Cinetree) over haar Weapon of Choice.