The President

Mohsen Makhmalbaf

Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Georgië 2014, 119 min.

Fictie

Gesproken taal: Georgisch, Engels

Festivaljaar: 2015

Zwartkomische satire van Mohsen Makhmalbaf. Een dictator staat na een staatsgreep oog in oog met de mensen die hij jarenlang onderdrukte. Samen met zijn jonge kleinzoon slaat hij op de vlucht. Terwijl de oude man zich geconfronteerd ziet met de ernst van zijn daden, komt zijn onschuldige kleinzoon in de ‘waarom-fase’.

Synopsis

In een niet nader bepaald land schept een oude dictator tegen zijn kleinzoon op over de grootsheid van zijn macht. Hij toont hoe hij met één telefoontje alle lichten in de stad kan doven. Nog een telefoontje en alle lichten zijn weer aan. Vanuit het presidentieel paleis kijken ze uit over de stad. Het kind probeert het ook eens en roept door de telefoon dat de lichten aan en uit moeten. Het werkt.

Maar als opstandelingen een staatsgreep plegen, staat er een prijs op het hoofd van de alleenheerser. Hij ziet zich genoodzaakt samen met zijn kleinzoon te vluchten. Vermomd als straatmuzikanten reizen ze het land door, op weg naar de kust. Onderweg komt de voormalig dictator oog in oog te staan met mensen die jarenlang te lijden hadden van geweld, armoede en onderdrukking tijdens zijn regime.

Credits

Productie:

20 Steps Productions

info@20steps.ge

+995 32 2520945

http://www.20steps.ge

World sales:

Bac Films

sales@bacfilms.fr

+33 1 80 49 10 07, +33 1 53 53 52 52

http://www.bacfilms.com/