Retour a Ithaque

Laurent Cantet

Frankrijk 2014, 95 min.

Fictie

Gesproken taal: Spaans

Ondertiteling: Nederlands

Festivaljaar: 2015

Vijf vrienden genieten op een terras met uitzicht over Havana van de zonsondergang en vieren de terugkeer van hun vriend Amadeo na zestien jaar ballingschap. Ze kijken terug op hun leven, ervaringen en niet-uitgekomen dromen in deze delicate en karakteristieke film van veelgeprezen regisseur Laurent Cantet.

Synopsis

Met zicht op de prachtige haven halen Amadeo, Aldo, Tania, Rafa en Eddy onder het genot van een hapje en drankje hun hart op. De conversatie start met grappige anekdotes en mooie herinneringen aan toen ze nog jong en onbezonnen waren. Maar met zonsondergang verandert langzaam de sfeer. De nasleep van de ‘speciale periode’ in Cuba, toen de onderdrukking in het land verscherpte, is voor de vrienden maar al te aanwezig. Geen van allen hebben zij hun droom kunnen verwezenlijken: een schilder die geen autonomie kent, een gevluchte schrijver met een writer’s block, een corrupte ambtenaar en een arme oogarts. Naarmate de avond vordert worden oude wonden opengehaald en diepe geheimen blootgelegd, maar dan is er ook plaats voor verzoening en wederzijds begrip.

De Franse filmmaker Laurent Cantet (Entre les murs) werkte voor dit ‘conversation piece’ samen met de Cubaanse romanschrijver Leonardo Padura.

Credits

Productie:

Full House

contact@fullhouse-films.com

+33 143550794

www.fullhouse-films.com

Nederlandse distributie:

Cinéart

info@cineart.nl

+31205308848

www.cineart.nl