Shield And Spear

Petter Ringbom

Verenigde Staten 2014, 89 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Zoeloe, Afrikaans

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2015

Levendige caleidoscopisch documentaire over het kunstklimaat in het huidige Zuid-Afrika. We zien een kunstenaar in de problemen komen nadat hij een karikatuur met een grote penis heeft geschilderd van president Zuma, en een muzikant die het personage van een archetypische Afrikaanse dictator heeft bedacht. Wat is er geworden van de ‘regenboognatie’?

Synopsis

In de onderstroom van het veranderende politieke klimaat van Zuid-Afrika vindt een revolutie plaats, geleid door muzikanten, modeontwerpers en kunstenaars die politieke kwesties op geheel eigen wijze onder handen nemen. Regisseur Petter Ringbom volgt een aantal van Zuid-Afrika’s meest gerespecteerde kunstenaars en onderzoekt wat het voor hen betekent te leven en werken in deze jonge, democratische staat. 

Middels persoonlijke verhalen van zwarte en blanke artiesten onderzoekt de film hoe het is gesteld met de vrijheid van meningsuiting in de ‘regenboognatie’ en hoe de kunstenaars omgaan met kwesties als identiteit, creativiteit en ras. Van een groep extravagante modeontwerpers in Soweto en een fotograaf die haar leven wijdt aan het in beeld brengen van de LGBT-gemeenschap, tot een politiek geëngageerde band uit Johannesburg. Met o.a. Brett Murray, BLK JKS, Zanele Muholi, Gazelle, The Brother Moves On, Yolanda Fyrus, Fokofpolisiekar en The Smarteez.

Credits

Officiële website: http://www.shieldspear.com

Productie:

Openbox

hello@opnbx.com

www.opnbx.com

World sales:

Journeyman Pictures

sales@journeyman.tv

+442087866054

www.journeyman.tv