Silenced

James Spione

Verenigde Staten 2014, 102 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels

Festivaljaar: 2015

Wat gebeurde er met de man die waterboarding openbaar maakte? En wat zijn de consequenties van het onder de aandacht brengen van illegale afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid? Onthullende documentaire over drie prominente klokkenluiders, onder wie John Kiriakou (ex-CIA).

Synopsis

Drie klokkenluiders uit de VS onthullen hoe na 11 september 2001 alles radicaal veranderde: hun land, de geheime diensten én hun eigen levens. John Kiriakou (ex-CIA), Thomas Drake (ex-NSA) en Jesselyn Radack (advocate en voormalig ethisch adviseur bij het Amerikaanse ministerie van Justitie) vertellen filmmaker James Spione openhartig over hun ‘lekken’: het in de openbaarheid brengen van illegale, zelfs misdadige praktijken van hun eigen overheid. Ze moesten kiezen tussen geweten en carrière – en riskeerden hun bestaan. Want na de onthullingen werden ze ontslagen, vakkundig geïsoleerd, in een financiële afgrond gestort of zelfs berecht en gevangengenomen.

In interviews, fragmenten van mediaoptredens en aan de hand van officiële documenten en nagespeelde scènes komen de verhalen van de klokkenluiders boven tafel. Spannend als een John le Carré-thriller, toont deze documentaire van de Oscargenomineerde Spione (Incident in New Baghdad, 2011) hoe het wereldbeeld van dit opmerkelijk moedige trio definitief kantelde. John Kiriakou: ‘Ik weet niet meer zeker wie de goeden zijn.’

Credits

Officiële website: http://www.silencedfilm.com

Productie:

Naked Edge Films

info@nakededgefilms.com

+1 212 729 0030

www.nakededgefilms.com

World sales:

Cinephil

info@cinephil.com

+97235664129

www.cinephil.co.il