Soft Vengeance: Albie Sachs And The New South Africa

Abby Ginzberg

Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Mozambique 2014, 84 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2015

Eerbetoon aan de Zuid-Afrikaanse advocaat, schrijver en activist Albie Sachs. Hij zette zich al in de jaren vijftig in voor de strijd tegen apartheid. Dit tot ongenoegen van de militaire inlichtingendienst, die in 1988 een bom in zijn auto plantte. Hij verloor zijn arm en het zicht aan een oog, maar niet zijn strijdlust.

Synopsis

Albie Sachs (80) is advocaat, rechter, schrijver, kunstliefhebber en bovenal voorvechter van vrijheid. Tegen de achtergrond van de dramatische val van het apartheidsregime, schetst de film een portret van een opmerkelijk man en zijn strijd tegen onrecht. Als jonge advocaat verdedigde Sachs mensen die op grond van de apartheidswetten werden aangeklaagd. Zijn activisme moest hij bekopen met eenzame opsluiting, marteling, 25 jaar ballingschap en een aanslag op zijn leven.

Tijdens zijn ballingschap nam Sachs deel aan de onderhandelingen die leidden tot de ontmanteling van het apartheidsregime. Na de vrijlating van Nelson Mandela keerde hij terug naar Zuid-Afrika, waar hij meewerkte aan de nieuwe Grondwet. Sachs werd rechter aan het Constitutionele Hof, waar hij zich onder meer inzette voor de afschaffing van de doodstraf en erkenning van het homohuwelijk. Sachs geloofde dat zijn ‘zachte wraak’ het tot stand komen van vrijheid en democratie in Zuid-Afrika zou zijn.

Credits

Officiële website: http://www.softvengeancefilm.com

Productie:

Ginzberg Productions

abbyginzberg@gmail.com

+1 510-367-3499

www.softvengeancefilm.com

World sales:

Geen