Watchers of the Sky

Edet Belzberg

Verenigde Staten 2014, 120 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Spaans, Frans

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2015

Fraai vormgegeven documentaire schetst met animatiebeelden, archiefmateriaal en interviews de historische zoektocht naar internationale gerechtigheid. Aan de hand van het levensverhaal van Raphael Lemkin toont de film de visie en volharding van een aantal opmerkelijke spelers in de strijd tegen volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid.

Synopsis

De Poolse Jood Raphael Lemkin verloor zijn familie in de Tweede Wereldoorlog en vluchtte naar de Verenigde Staten. Na de oorlog zette hij zich in om volkerenmoord op internationaal niveau strafbaar te maken. Hij bedacht de term ‘genocide’ en vocht de rest van zijn leven voor het aannemen van het VN-Genocideverdrag.

Aan de hand van zijn levensverhaal volgt Watchers of the Sky vier andere visionairs: mensen die zich, evenals Lemkin, met passie inzetten voor beëindiging van grootschalig geweld en berechting van de hoofdschuldigen. Naast Samantha Power, voormalig oorlogscorrespondent in Bosnië en momenteel VN-Ambassadeur voor de Verenigde Staten, volgen we Emmanuel Uwurukundo. Hij overleefde de Rwandese genocide en verleent nu humanitaire hulp aan vluchtelingen uit Darfur. Ook zoomt de film in op Benjamin Ferencz, voormalig aanklager in het Proces van Neurenberg, en Luis Moreno-Ocampo, voormalig hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Een inspirerende inkijk in de zoektocht naar gerechtigheid.

Credits

Officiële website: http://www.watchersofthesky.com

Productie:

Propeller Films

info@propellerfilms.com;

+1 718-858-6964

http://www.propellerfilms.com/