In The Sands Of Babylon

Mohamed Al-Daradji

Irak, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Arabische Emiraten, Nederland 2013, 92 min.

Fictie

Gesproken taal: Arabisch

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2015

Ibrahim, een Iraakse soldaat, ontsnapt tegen het einde van de Golfoorlog in 1991 uit Koeweit. Op weg naar huis droomt hij van een weerzien met zijn familie. Zijn droom wordt ruw verstoord wanneer hij in handen valt van Saddams gewelddadige regime.

Synopsis

Regisseur Mohamed Al-Daradji verweeft in dit docudrama het fictieve verhaal van Ibrahim met de waargebeurde vertellingen van drie overlevenden van een opstand in Irak tegen Saddam Hoessein. Tijdens deze ‘vergeten’ opstand in 1991 werden meer dan honderdduizend burgers op brute wijze om het leven gebracht. We zien een fotograaf die een pijnlijk geheim met zich meedraagt, een boer die zijn littekens verbergt om de gruwelijkheden te vergeten, en een ex-gevangene wiens menselijkheid zwaar op de proef is gesteld. Hun herinneringen aan de Babylonische ‘killing fields’ brengen het verleden ruw terug in het heden.

In zijn eerdere speelfilm Son of Babylon (openingsfilm van het Movies that Matter Festival 2011) vertelde Al-Daradji het verhaal van de overlevenden die op zoek gaan naar vermiste geliefden en familieleden. Met In the Sands of Babylon geeft hij opnieuw een stem aan de talloze vermoorde soennieten, sjiieten en Koerden en de weinigen die de nachtmerrie overleefden.

Credits

Productie:

Human Film

info@humanfilm.co.uk

+44 1132438880

www.humanfilm.co.uk

World sales:

Geen