Taxi Teheran

Jafar Panahi

Iran 2015, 82 min.

Documentaire

Gesproken taal: Perzisch

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2015

Een taxi rijdt door de levendige en kleurrijke straten van Teheran en pikt een keur aan passagiers op. Ieder van hen bespreekt een eigen zienswijze terwijl ze worden geïnterviewd door de chauffeur. Dit is niemand minder dan de Iraanse regisseur Jafar Panahi. Vanaf het dashboard filmt zijn camera de ziel van de Iraanse samenleving tijdens deze komische rit. Taxi is de derde film die Pahani clandestien het land uit smokkelde.

Synopsis

In 2010 werd Jafar Panahi werd opgepakt, samen met zijn vrouw, dochter en zo’n vijftien andere dissidenten. Hij kreeg een beroepsverbod opgelegd, wat betekent dat hij twintig jaar lang niet mag filmen. Maar de Iraanse regisseur laat zich niet zo makkelijk uit het veld slaan: Taxi is de derde film die hij ondanks de sancties opneemt en het land uit weet te smokkelen. Over zijn beroepsverbod zegt hij: “Ik ben een filmmaker. Ik kan niets anders dan films maken. Cinema is de vorm waarin in mij uitdruk en het geeft betekenis aan mijn leven. Niets kan me ervan weerhouden films te maken.”
Het Movies that Matter Festival vertoont dit jaar tevens This is Not a Film uit 2011 en presenteert de hierop gebaseerde theatervoorstelling Closed Curtains. Panahi ontving in 2007 de Lifetime Achievement Award op het Movies that Matter Festival voor zijn scherpzinnige en humane filmoeuvre.

Credits

Productie:

Jafar Panahi Productions

jafarpanahi@yahoo.com

Nederlandse distributie:

Imagine Film

info@imaginefilm.nl

+31203690454

www.imaginefilm.nl

World sales:

Celluloid Dreams

info@celluloid-dreams.com

+33149708359

www.celluloid-dreams.com