Nice People

Karin af Klintberg / Anders Helgeson

Zweden 2015, 90 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Zweeds

Ondertiteling: Nederlands, Engels

Festivaljaar: 2016

Komische feel-good docu over het eerste Somalische Bandy-team (soort ijshockey) ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, woonachtig in het ‘vriendelijke’ Zweedse plaatsje Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op de schaatsen stonden, willen ze meedoen aan de wereldkampioenschappen Bandy in Siberië.

Synopsis

Patrik Andersson, een idealistische lokale zakenman, ontwikkelt het al bestaande project verder in een poging zijn ietwat xenofobe Zweedse landgenoten op een leuke manier kennis te laten maken met de vele Somalische vluchtelingen in zijn thuisstad. Samen met een voormalig Bandy-kampioen zet hij zich in om de jongens klaar te stomen voor de ultieme wedstrijd. Dit levert hem blijkbaar een hoop spanning op, want we zien hem vooral ‘ontstressen’ in zwembaden, bij de kapper en in bad. Daarnaast is hij veel bezig met het genereren van media-aandacht voor zijn project, terwijl er te weinig geld is en sommige spelers nog niet eens passende schaatsen hebben om op te oefenen. Het lijkt een onmogelijke opgave: een groep amateurs, tegen alle vooroordelen in en met een beperkt budget in acht maanden tijd zover krijgen dat ze kunnen presenteren op wereldniveau. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit… Dit alles levert in ieder geval droogkomische en hartverwarmende beelden op van op schaatsen stuntelende Somaliërs, bevooroordeelde locals, lastige sponsoren en enthousiaste supporters uit onverwachte hoek.

Nice People is de Zweedse, docu-variant van Cool Runnings, de hilarische film uit 1993 over de deelname van een Jamaicaans bobsleeteam aan de Olympische Spelen.

Credits

Officiële website: http://www.firsthandfilms.com/#film-1000428

Productie:

Mexiko Media Productions

info@mexikomedia.com

+46 709499466

www.mexikomedia.com

World sales:

First Hand Films

info@firsthandfilms.com

+41443122060

www.firsthandfilms.com

Talkshows & debatten

Nice People: UNHCR - nagesprek met verschillende gasten

dinsdag 22 maart 2016 - 19:00

Openbare vertooning met een introductie van Rene Bruin, een nagesprek en een muzikale/spoken word performance.

Nice People: UAF vertoning: nagesprek met verschillende gasten

vrijdag 25 maart 2016 - 19:15

UAF vertoning met verschillende gasten.

Nice People: nagesprek met bandy spelers uit de film

zaterdag 26 maart 2016 - 12:00

Na de film gaat Annika Wubbolt in gesprek met twee hoofdpersonen uit het bandy team, Ahmed Hussien and Ahmed Saafi.