Chechnya, War Without Trace

Manon Loizeau

Frankrijk 2015, 86 min.

Documentaire

Gesproken taal: Tsjetsjeens, Russisch

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2016

Uniek en verontrustend inkijkje in de opmerkelijke transformatie van Tsjetsjenië. Het door oorlog verwoeste land is nu een splinternieuwe staat waar torenhoge wolkenkrabbers en luxe winkelcentra alle sporen van het conflict volledig hebben uitgewist. Achter deze fonkelende façade leven de nabestaanden in angst, onderdrukking en onzekerheid over verdwenen geliefden.

Synopsis

In slechts een paar jaar onderging Tsjetsjenië een totale metamorfose. Mijnenvelden en ruïnes werden vervangen door brede boulevards, enorme wolkenkrabbers en luxe boetieks. Deze blijven nagenoeg leeg, want weinig mensen hebben het geld om er te shoppen. Dat er niet zo lang geleden een bloedige oorlog woedde, is vrijwel niet meer te zien.

De gevolgen van de verwoestende strijd leven echter voort in de hoofden en harten van nabestaanden, die hun kinderen, echtgenoten en vaders zagen verdwijnen om nooit meer terug te keren. Velen van hen hebben geen idee waar hun geliefden zijn, laat staan een graf om te bezoeken. Praten over het verleden is echter taboe. De nieuwe boulevards dragen de namen van de machthebbers Vladimir Poetin en Ramzan Kadyrov. Op de verjaardagen van de leiders wordt het volk naar buiten gemaand: iedereen is verplicht mee te doen aan de parade. Wie niet meedoet wordt ontslagen, of erger.

Journalist Manon Loizeau deed jarenlang verslag van het Tsjetsjeense conflict. Na de oorlog keerde ze terug naar een plek die ze niet herkende; een land in ‘totale schizofrenie’, waar een ooit trots volk door Poetin monddood is gemaakt.

Credits

Officiële website: http://www.javafilms.fr/spip.php?article1306

Productie:

Magneto Presse

pobarbier@magnetotv.com

+33 178164770

www.magnetotv.com

World sales:

Java Films

contact@javafilms.fr

+33 174713313

www.javafilms.fr

Talkshows & debatten

Chechnya, War Without Trace: Nagesprek met activist Oleg Khabibrakhmanov en Helga Salemon

zondag 20 maart 2016 - 14:15

Nagesprek met activist Oleg Khabibrakhmanov en Rusland-expert Helga Salemonactivist. Moderator is Kysia Hekster. 

Chechnya, War Without Trace: Q&A met activist Oleg Khabibrakhmanov en regisseur Manon Louizeau

woensdag 23 maart 2016 - 21:15

Q&A met activist Oleg Khabibrakhmanov en regisseur Manon Louizeau. Moderator is Kirsten van den Hul.

Daily Matters Talkshow FRAMING FOCUS

vrijdag 25 maart 2016 - 21:00

Daily Matters talkshow FRAMING FOCUS. VARA-presentator Elena Lindemans gaat in gesprek over het maakproces van mensenrechtenfilms. Te gast zijn o.a. Patrick Reed(Guantanamo's Child: Omar Khadr, Manon Loizeau (Chechnya, War Without a Trace)

Chechnya, War Without Trace: Nagesprek met activist Oleg Khabibrakhmanov en expert Bert Lanting

vrijdag 25 maart 2016 - 19:00

Na deze speciale Wordt Vervolgd vertoning is er een nagesprek met activist Oleg Khabibrakhmanov en expert Bert Lanting. Moderator is Marnix de Bruyne.