The Chinese Mayor

Hao Zhou

China 2015, 86 min.

Documentaire

Gesproken taal: Chinees (Mandarijn)

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2016

Fascinerende cinéma vérité over burgemeester Geng van de Chinese stad Datong, die tienduizenden woningen laat slopen voor de reconstructie van de oude stadswallen. Met de voltooiing van dit megalomane project is de glorieuze toekomst van Datong als toeristische trekpleister verzekerd, vertelt Geng onderdanige medewerkers en opstandige burgers.

Synopsis

Burgemeester Geng Yanbo van Datong stort zich met ziel en zaligheid op een droomproject: restauratie en reconstructie van de historische en monumentale stadsmuur. Hij is ervan overtuigd dat na voltooiing van dit gigantische project de toeristen massaal toestromen en de economische toekomst van Datong gewaarborgd is. De plannen dwingen echter bijna een half miljoen burgers te verhuizen.

Twee jaar lang volgt regisseur Hao Zhou de burgemeester, die de balans probeert te vinden tussen het keiharde algemene belang en humane, individuele rechtvaardigheid. Dat gaat niet zonder problemen; hoe bied je bijvoorbeeld mensen die illegaal waren gehuisvest passende vervangende woonruimte aan? Het leidt tot discussies en demonstraties waarbij Geng de confrontatie niet schuwt. ‘Waag het niet de regering uit te dagen,’ waarschuwt hij. Geng drijft zijn vrouw tot wanhoop en blijkt zelf ook een speelbal van partijbonzen, die het volgens hem niet hebben op zijn boeddhistische levensvisie. Maar het gaat per slot van rekening niet om zijn tijdelijke persoonlijke ambities: ‘Datong zal geschiedenis schrijven!’

Credits

Officiële website: http://www.autlookfilms.com/film/210

Productie:

Zhaoqi Films

zhaoqifilms@gmail.com

+86 13801198369

www.zhaoqifilms.com

Nederlandse distributie:

IDFA Bertha Fund

idfaberthafund@idfa.nl

+31 206273329

www.idfa.nl/idfaberthafund

World sales:

AUTLOOK Filmsales

welcome@autlookfilms.com

+43720346934

www.autlookfilms.com