Chuck Norris vs Communism

Ilinca Calugareanu

Duitsland, Roemenië, Verenigd Koninkrijk 2015, 81 min.

Documentaire

Gesproken taal: Roemeens

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2016

Komische, opmerkelijke docu over de kracht van film en de moed van een paar dappere, subversieve burgers die op bijzondere wijze bijdroegen aan de val van Ceausescu’s regime. Voor veel Roemenen bood de stem van Irina Nistor ontsnapping aan de dagelijkse realiteit. Zij vertaalde duizenden Hollywood-films, die via de zwarte markt hun weg vonden naar de huiskamers van de onderdrukte burgers en ze een venster boden op een vrije wereld.

Synopsis

Onder het communistische, militaire bewind van dictator Ceausescu was Roemenië decennialang cultureel geïsoleerd en bestond er sterke censuur. Alle beelden van buiten het IJzeren Gordijn werden geweerd en de schaarse tv-programma’s boden enkel communistische propaganda. Het angstklimaat werd gevoed door de geheime staatspolitie, die elk verdacht gedrag afstrafte.

Toch ontstond er in de jaren tachtig een ongekend grote, subversieve beweging waarin de bevolking zich keerde tegen de regering en haar antiwesterse ideologie. Enkel door films te kijken. Een klein groepje mensen maakte het mogelijk dat duizenden Hollywood-blockbusters via de zwarte markt werden verspreid. Irina Nistor was een van hen. Ze voelde zich niet op haar plek als vertaler van regeringspropaganda en besloot clandestien te gaan werken als vertaler van westerse films.

Irina’s stem werd voor veel Roemenen het symbool van vrijheid en onafhankelijkheid. Voor het eerst maakte het publiek kennis met de heldenverhalen van Chuck Norris en Sylvester Stallone. Maar ook konden ze zich laven aan beelden van overvolle supermarkten, restaurants, snelle auto’s en de laatste westerse mode. Dit gaf het volk niet alleen een kijkje in een alternatief leven, maar plantte ook het zaadje voor de revolutie die leidde tot de val van het regime.

Credits

Officiële website: http://www.chucknorrisvscommunism.co.uk

Productie:

Vernon Films

office@vernonfilms.co.uk

+44 7585938274

www.vernonfilms.co.uk

Talkshows & debatten

Chuck Norris vs Communism: Q&A met hoofdpersoon Irina Nistor

zondag 20 maart 2016 - 16:30

Filmjournaliste Dana Linssen gaat in gesprek met hoofdpersoon Irina Nistor.  

Chuck Norris vs Communism: Q&A met hoofdpersoon Irina Nistor

maandag 21 maart 2016 - 21:30

Filmjournaliste Dana Linssen gaat in gesprek met hoofdpersoon Irina Nistor.  

Daily Matters Talkshow LOOK WHO'S WATCHING

dinsdag 22 maart 2016 - 21:00

Talkshow privacy versus veiligheid. Moderator is Bahram Sadeghi.

Chuck Norris vs Communism: Q&A met hoofdpersoon Irina Nistor

dinsdag 22 maart 2016 - 19:15

Annika Wubbolt van MtM gaat in gesprek met hoofdpersoon Irina Nistor.