Deep Web

Alex Winter

Verenigde Staten 2015, 90 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels

Festivaljaar: 2016

Fascinerend document over de schaduwkant van internet en hoe de rechtsorde in het digitale tijdperk achterloopt. Ondernemer Ross William Ulbricht wordt ervan verdacht het meesterbrein te zijn achter de online drugsmarkt ‘Silk Road’. Hijzelf beweert niet in zijn eentje te hebben gehandeld, maar dit weerhield de Amerikaanse autoriteiten er niet van hem na een discutabele rechtszaak te veroordelen tot levenslang.

Synopsis

Deep Web vertelt het opmerkelijke verhaal achter digitale vrijhaven Silk Road: een online markt waar anoniem wordt gehandeld in met name drugs. Betalingen worden gedaan met bitcoins (een exclusieve online valuta) en de bezoekers weten hun identiteit beveiligd. Het uitgangspunt van de oprichters van de website is om informatie uit te wisselen en handel te drijven buiten het toeziend oog van de overheid.

Die overheid loopt dan ook op juridische gebied hopeloos achter op de digitale werkelijkheid: de rechtsgang voorziet nog niet in manieren om online criminaliteit aan te pakken. Het grote brein achter de zwarte markt zou de mysterieuze Dread Pirate Roberts zijn. Met de arrestatie van de dertigjarige Ross William Ulbricht denken de VS de grote vis gevangen te hebben. Ulbricht beweert echter dat hij weliswaar betrokken was bij de oprichting van Silk Road, maar dat Dread Pirate Roberts uit meerdere personen bestaat. Zonder eerlijk proces wordt hij toch veroordeeld tot levenslang.

Uniek inkijkje in de donkere krochten van het web en rechtspraak in het digitale tijdperk, tegen de achtergrond van de zichzelf in stand houdende war on drugs.

Credits

Officiële website: http://www.deepwebthemovie.com

Productie:

Bond 360

hello@bondinfluence.com

+1 2123542650

www.bondinfluence.com

World sales:

Content Media Corp

london@contentmediacorp.com

+44 2078516500

www.contentmediacorp.com

Talkshows & debatten

Deep Web: nagesprek met Tanja Lange en Philipp Amann

zaterdag 19 maart 2016 - 14:45

Nagesprek over de onbekende wereld van het dark web, met cryptograaf prof. Tanja Lange van de TU Eindhoven en cybercrime-analist Philipp Amann van Europol.

Deep Web: Q&A met Arno Lodder

maandag 21 maart 2016 - 17:00

Nagesprek met prof. Arno Lodder, hoogleraar internetrecht aan de Vrije Universiteit en Rejo Zenger, burgerrechtenonderzoeker van Bits Freedom.

GEANNULEERD: Deep Web: Nagesprek met Ida Haisma

dinsdag 22 maart 2016 - 19:00

GEANNULEERD: Nagesprek over cyber security, digitale opsporing en het 'dark web', met Ida Haisma, directeur van The Hague Security Delta.