The Fear of 13

David Sington

Verenigd Koninkrijk 2015, 96 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2016

Na 23 jaar dodencel schrijft ter dood veroordeelde Nick een brief aan de rechter met het verzoek alle lopende onderzoeken in zijn zaak te staken en hem zijn recht te gunnen op een snelle executie. Met een minimum aan drama en een maximum aan effect schetst deze psychologische thriller-docu het opmerkelijke levensverhaal van deze man, waarin langzaamaan duidelijk wordt dat niets is wat het lijkt.

Synopsis

De charismatische storyteller Nick neemt ons mee op een reis door zijn leven, getekend door drugsverslaving, uitzichtloosheid en jeugdtrauma’s. Hij laat de kijker kennismaken met het gevangeniswezen, waar hij na een serie ongelukkige incidenten terechtkomt op ‘death row’.

Als ter dood veroordeelde brengt Nick zijn dagen grotendeels door in zijn cel. Na verloop van tijd gunt een vriendelijke bewaker hem een paar boeken. Ondanks het feit dat hij slecht heeft leren lezen, verslindt hij de boeken en leert hij dagenlang nieuwe, ingewikkelde woorden. Zo ontdekt hij ook het woord ‘triskaidekafobie’, wat ‘angst voor het getal 13’ betekent. De nieuwe taalkennis helpt hem niet alleen zijn verleden beter onder woorden te brengen, het geeft hem ook de middelen om zijn toekomst te helpen bepalen.

Het langzaam ontvouwende verhaal in de vorm van een enerverende monoloog doet de kijker af en toe twijfelen aan wat realiteit is en wat fictie. Maar dan is er ineens een opmerkelijke wending die alles op zijn kop zet.

Credits

Officiële website: http://www.thefearof13.com

Productie:

DOX Productions Ltd

mail@tvdox.com

+44 2076023094

www.tvdox.com

World sales:

Dogwoof

info@dogwoof.com, sales@dogwoof.com

+44207253 6244

www.dogwoof.com

Talkshows & debatten

The Fear of 13: nagesprek met Linda Polman

zaterdag 19 maart 2016 - 20:15

Nagesprek over onterecht terdoodveroordeelden in de Verenigde Staten, met Linda Polman, freelance journalist en schrijfster. 

The Fear of 13: nagesprek met regisseur David Sington

donderdag 24 maart 2016 - 17:00

Nagesprek met regisseur David Sington, gemodereerd door producent en regisseur Gert-Jan Gerlach.

The Fear of 13: nagesprek met regisseur David Sington

vrijdag 25 maart 2016 - 14:15

Nagesprek met regisseur David Sington, gemodereerd door film programmeur Maarten Stoltz.