The Hard Stop

George Amponsah

Verenigd Koninkrijk 2015, 85 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2016

In de zomer van 2011 trok een woedende menigte door Londen en liet een ravage achter. Aanleiding was de dood van Mark Duggan, een 29-jarige man uit Noord-Londen. Hij werd door de politie aangehouden en doodgeschoten, terwijl hij ongewapend was. Deze documentaire focust op de voorgeschiedenis, aanleiding en gevolgen van deze tragische politieactie.

Synopsis

Mark Duggan groeide op in het Broadwater Farm-huizencomplex; een troosteloze betonjungle in het arme Tottenham ten noorden van Londen. De filmmaker reconstrueert aan de hand van foto’s, video’s en verhalen van vrienden en familie Marks jeugd en leven in een kansarme, harde wereld omringd door vooroordelen en misdaad.

Wanneer zijn neef tijdens een opstootje in een discotheek wordt doodgestoken, denkt de politie dat Mark zijn familielid zal wreken. Op het moment van aanhouding gaan de agenten ervan uit dat hij een wapen bij zich heeft en schieten ze. Achteraf blijkt hij ongewapend. Door deze gebeurtenis slaat de vlam in de pan bij de zwarte gemeenschap van Londen, die toch al jaren op zeer gespannen voet leeft met de politie. Massa’s mensen trekken de straat op, bekogelen agenten, steken auto’s in de fik en plunderen winkels. De rellen zijn de grootste in de Britse geschiedenis.

Marcus, een van Marks beste vrienden, wordt door de politie aangewezen als aanstichter van de rellen en opgepakt. Terwijl het onderzoek naar de zaak rond Marks dood voortschrijdt, geven vrienden Marcus en Kurtis inzicht in het leven van de zwarte gemeenschap in Londen. Discriminatie en politiegeweld zijn er aan de orde van de dag en de kansen op een betere toekomst schaars.

Credits

Officiële website: http://www.cinephil.com/the-hard-stop

Productie:

Ga Films

dionne.walker@diverseworld.org.uk

World sales:

Cinephil

info@cinephil.com

+97235664129

www.cinephil.co.il

Talkshows & debatten

The Hard Stop: Q&A met regisseur George Amponsah en hoofdpersonen

zondag 20 maart 2016 - 19:30

Simon Bateson, artistic director filmfestival Take One Action, gaat in gesprek met regisseur George Amponsah en hoofdpersonages Marcus Knox-Hooke en Kurtis Henville.

The Hard Stop: Q&A met regisseur George Amponsah en hoofdspersonages

maandag 21 maart 2016 - 19:30

Q&A met regisseur George Amponsah en hoofdpersonages Marcus Knox-Hooke en Kurtis Henville, gemodereerd door Nawal Mustafa van Amnesty International.

The Hard Stop: Q&A met hoofdpersonages Kurtis Henneville, Marcus Knox-Hooke e.a.

woensdag 23 maart 2016 - 19:00

Q&A met hoofdpersonages Kurtis Henville en Marcus Knox-Hooke en cultureel antropoloog Sinan Çankaya, 
gemodereerd door Bart de Koning