A Haunting History

Ilse van Velzen / Femke van Velzen

Nederland 2015, 70 min.

Documentaire

Gesproken taal: Dinka, Engels

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2016

Advocaat Anuol Deng (30) studeerde rechten in Engeland. Hij gaat terug naar zijn geboortegrond in Zuid-Soedan met de ambitie te helpen bij de wederopbouw van zijn land, een nieuwe staat waarin iedereen recht heeft op eerlijke rechtspraak. Het wordt een moeilijke en frustrerende onderneming. Veel Zuid-Soedanezen streven wanhopig naar vrede en verzoening. Maar welke rol speelt het recht hierin?

Synopsis

Na jaren afwezigheid keert Anuol Deng terug naar zijn geboortedorp, dat hij in 1991 ontvluchtte tijdens de ‘Bor Massacre’. Hij wordt vreugdevol onthaald en ziet na lange tijd zijn moeder weer. Nu Zuid-Soedan een onafhankelijke staat is en de vrede enigszins hersteld lijkt, heeft Anuol de missie opgevat om de daders van de slachtingen voor het gerecht te brengen en een monument op te richten voor de slachtoffers.

Anuols plannen vallen niet overal in goede aarde: de meeste Zuid-Soedanezen lijken de ellende uit het verleden zo veel mogelijk te willen vergeten en de daders te vergeven. Rechtspraak wordt gezien als een vorm van wraak. Ondertussen is Riek Machar, die ervan wordt verdacht verantwoordelijk te zijn voor het bloedbad, vicepresident van Zuid-Soedan. Anuol vreest voor een herhaling van de gebeurtenissen wanneer de daders geen verantwoording afleggen. Hij krijgt gelijk wanneer het stammengeweld weer oplaait en hij met zijn familie moet vluchten naar Oeganda.

Bij terugkeer naar het dorp blijken huizen in brand gestoken en mensen op straat in koelen bloede neergeschoten. Bij Anuol slaat de twijfel toe: zal hij ooit iets kunnen betekenen voor het nieuwe land, waar stammenoorlogen, cultuur, traditie, corruptie en een zeer gebrekkig juridisch systeem eraan bijdragen dat de geschiedenis zich steeds opnieuw herhaalt?

Credits

Officiële website: http://www.ahauntinghistory.com

Productie:

IF Productions

info@ifproductions.nl

+31 642296948

www.ifproductions.nl

Nederlandse distributie:

Cinema Delicatessen

info@cinemadelicatessen.nl

+31204207123

www.cinemadelicatessen.nl

Talkshows & debatten

A Haunting History: Nederlandse premiere

zondag 20 maart 2016 - 17:15

Nederlandse premiere in aanwezigheid van twee protagonisten uit de film, Anuol Deng en Peter Deng, en filmmakers Femke en Ilse van Velzen.

Daily Matters Talkshow WAR & PEACE

woensdag 23 maart 2016 - 21:00

Bahram Sadeghi gaat in de Daily Matters War & Peace in gesprek met o.a. activist Oleg Khabibrakhmanov (Chechnya, War Without Trace), advocaat Anuol Deng (A Haunting History) en activist Zahra Langhi. 

A Haunting History: Nagesprek met Anuol en Peter Deng en filmmaker Ilse van Velzen

woensdag 23 maart 2016 - 19:15

Q&A met de protagonisten Anuol Deng en Peter Deng en filmmaker Ilse van Velzen.

A Haunting History: Camera Justitia Night

donderdag 24 maart 2016 - 20:00

Na afloop van de vertoning van A Haunting History volgt e