Motley's Law

Nicole Horanyi

Denemarken 2015, 85 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Pasjtoe

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2016

Kimberley Motley is de enige buitenlander én de enige vrouw die in Afghanistan als advocaat mag werken. Ze kwam er voor het geld, maar vecht onverschrokken tegen corruptie en onrecht. Als de vredestroepen terugtrekken wordt het onveiliger. Het is de vraag of ze kan blijven.

Synopsis

Toen Afghanistan in 2004 zijn eerste democratische grondwet kreeg, werd een nieuw formeel rechtssysteem gecombineerd met de informele shariarechtspraak. Kimberley Motley is de enige buitenlander en de enige vrouw die toestemming heeft om binnen dat systeem te procederen. Ze verdedigt uiteenlopende partijen: van een Britse soldaat die al twee jaar zonder eerlijk proces vastzit voor fraude tot een Afghaans meisje dat straf kan krijgen omdat ze haar man is ontvlucht.

De welig tierende corruptie en het gebrek aan respect voor mensenrechten maakten Motley strijdvaardig. En een rolmodel bovendien; het werk wisselt af met telefonische interviews en glamoureuze fotoshoots. Motley is eerlijk over haar oorspronkelijke motieven: ‘Ik kwam hier voor het geld, net als iedereen. Ik wist niet eens waar Afghanistan lag.’ Ze groeide op in armoede, maar ze is vastbesloten de financiële toekomst van haar kinderen veilig te stellen.

Motley is onverschrokken: daags nadat er een granaat in haar huis is gegooid, keert ze er weer terug – haar beveiligers zijn banger dan zij. Maar op het moment dat de vredestroepen uit Afghanistan worden teruggetrokken, gaat de veiligheidssituatie merkbaar achteruit. Het is de vraag of ze wel moet blijven.

Credits

Officiële website: http://www.levelk.dk/films/motleys-law/106

Productie:

Made in Copenhagen

faber@madeincopenhagen.net

+45 26236351

www.madeincopenhagen.net

World sales:

LevelK

tine@levelk.dk

+4548443072

www.levelk.dk