R

Michael Noer / Tobias Lindholm

Denemarken 2010, 99 min.

Fictie

Gesproken taal: Arabisch, Deens

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2016

Speelfilmdebuut van Tobias Lindholm en Michael Noer over de twintiger Rune, die tracht te overleven in een zwaarbewaakte Deense gevangenis. Meedogenloos beklemmend beeld van gevangeniscultuur, met zijn strikte pikorde, gewelddadige erecodes en geheimzinnige contracten.

Synopsis

Rune is een jonge Deen die na een ernstig geweldsdelict terechtkomt in een oude, zwaarbewaakte gevangenis. Hij is vastbesloten zo weinig mogelijk op te vallen en zich buiten de strijd om de macht te houden. Al de eerste dag wordt duidelijk dat dat geen optie is. Er is geen ontsnappen aan de meedogenloze gevangeniscultuur, met zijn strikte pikorde, gewelddadige erecodes en geheimzinnige contracten. Dankzij zijn handigheid weet Rune zich toch een bevoorrechte positie te verwerven.

R is geheel op locatie gefilmd in een penitentiaire inrichting en mede door de overtuigende figuranten voelt het speelfilmdebuut van regisseurs Lindholm en Noer authentiek en beklemmend. Samen maakten ze eerder een korte film en Noer toonde in twee documentaires reeds aan goed raad te weten met naturel realisme. In R wordt dat versterkt door uiterst effectief camerawerk dat de benauwende kaders van de gruizige ruimte optimaal gebruikt, en door een minimalistische, elektronische geluidsscore.

R bewijst wat eerder al bleek uit de Franse film Un prophète, die ook op het festival wordt vertoond: de gevangenisthriller is springlevend.

Credits

Productie:

Nordisk Film Production

nordiskfilm@nordiskfilm.com

+4536188200

www.nordiskfilm.com

Nederlandse distributie:

Filmfreak Distributie

info@filmfreak.nl

204864940

www.filmfreak.nl

World sales:

TrustNordisk

info@trustnordisk.com

+45 36868788

www.trustnordisk.com