Der Staat Gegen Fritz Bauer

Lars Kraume

Duitsland 2015, 105 min.

Fictie

Gesproken taal: Engels, Duits, Jiddisch

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2016

Intrigerende, biografische speelfilm over de heldhaftige procureur-generaal Fritz Bauer, die begin jaren zestig weinig vertrouwen heeft in het juridische systeem van het naoorlogse Duitsland. Daarom besluit hij de hulp in te schakelen van de Israëlische geheime dienst Mossad in zijn zoektocht naar Adolf Eichmann, het voortvluchtige nazi-kopstuk. Hiermee pleegt hij echter landverraad.

Synopsis

Begin jaren zestig bloeit in Duitsland de economie weer enigszins op. Alle pijlen zijn op de toekomst gericht en er heerst een klimaat met weinig ruimte voor introspectie of de harde confrontatie met de gruwelen uit het verleden. Er is procureur-generaal Fritz Bauer alles aan gelegen om Adolf Eichmann – het brein achter de ‘Endlösung’ en dus verantwoordelijk voor de deportatie en vernietiging van miljoenen joden – voor het Duitse gerecht te brengen.

Van zijn collega’s en de autoriteiten kan Bauer echter weinig hulp verwachten. Zij doen er zelfs alles aan om hem tegen te werken. Ook een jonge, bevriende collega-advocaat moet het ontgelden: de autoriteiten chanteren hem vanwege zijn seksuele voorkeur en baseren zich op een antihomowet die ooit door Hitler werd ingevoerd.


Wanneer Bauer een brief ontvangt waaruit blijkt dat Eichmann zich in Argentinië bevindt, besluit hij de Israëlische geheime dienst Mossad om hulp te vragen. Daarmee pleegt hij landverraad en zet hij zijn carrière op het spel, maar voor Bauer is het de enige manier om zijn land op weg te helpen naar een betere toekomst.

Credits

Officiële website: http://www.derstaatgegenfritzbauer.de

Productie:

Zero One Film

office@zeroone.de

+49 303906630

www.zeroone.de

Nederlandse distributie:

Cinéart

info@cineart.nl

+31205308848

www.cineart.nl

World sales:

Beta Cinema

beta@betacinema.com

+498967346980

www.betacinema.com

Talkshows & debatten

Der Staat gegen Fritz Bauer: inleiding Lars van Troost

zaterdag 19 maart 2016 - 17:00

Korte inleiding op de film door Lars van Troost, hoofd Strategische Verkenningen bij de Nederlandse afdeling van Amnesty International.

Der Staat gegen Fritz Bauer: inleiding en Q&A door David Barnouw

zaterdag 26 maart 2016 - 14:45

Korte inleiding en Q&A na de film, door onderzoeker en Tweede Wereldoorlog-expert David Barnouw.