Town On a Wire

Uri Rosenwaks / Eyal Blachson

Israël 2015, 95 min.

Documentaire

Gesproken taal: Arabisch, Hebreeuws

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2016

De vriendelijke, idealistische burgemeester van de Israëlische stad Lod probeert de kloof tussen de Palestijnse en Israëlische bevolking in de armoedige en vervallen plaats te dichten. Door te luisteren, te praten en veel geduld te oefenen overwint hij vele obstakels. Maar bendeoorlogen, ongelijkheid, wederzijds onbegrip en een veranderend politiek klimaat maken zijn missie niet makkelijk.

Synopsis

Lod, een voorstadje van Tel Aviv, werd door de oude Romeinen ‘stad van God’ genoemd. Van het goddelijke is nu weinig meer te zien: de vervallen buurten doen eerder denken aan de ruïnes in een oorlogsgebied en gewelddadige drugsbendes terroriseren de straten. Dan is er ook nog de bloedvete tussen twee Arabische families, met vele slachtoffers aan beide kanten.

Samen met de dappere Faten, een modern ogende dame die de Palestijnse gemeenschap vertegenwoordigt, zoekt de burgemeester naar oplossingen voor de complexe problemen in zijn stad. De vreedzame co-existentie tussen de twee bevolkingsgroepen wordt bemoeilijkt door de grote ongelijkheid en wederzijds wantrouwen. Zo zijn in het buurthuis, beheerd door fanatieke Israëliërs, Palestijnen niet welkom. Ook de financiële middelen in de stad worden volgens Faten ongelijk verdeeld.

Langzaamaan boekt de burgemeester toch wat successen: de vete tussen de families wordt beslecht en er komt in het buurthuis een speciaal evenement voor Arabische kinderen. Omdat hij ze met respect en vriendschappelijk benadert, wordt de burgemeester door de leiders van de Arabische gemeenschap gewaardeerd en lijken de verhoudingen tussen beide bevolkingsgroepen te verbeteren. Maar wanneer zijn ambtstermijn erop zit en er een nieuwe burgemeester gekozen wordt, is het de vraag of zijn inspanningen de moeite waard waren.

Credits

Officiële website: http://www.townonawire.co.il

Productie:

Uri Rosenwaks and Eyal Blachson

urirose@bezeqint.net

Talkshows & debatten

Town on a Wire: Q&A met regisseur Eyal Blachson en hoofdpersoon Faten Zinati

zaterdag 19 maart 2016 - 11:45

Nagesprek met regisseur Eyal Blachson en Faten Zinati, gemodereerd door Bahram Sadegi. Na de vertoning kan worden nagepraat in Studio A van het Filmhuis.

Town on a Wire: Q&A met regisseur Eyal Blachson en hoofdpersoon Faten Zinati

zondag 20 maart 2016 - 14:45

Nagesprek met regisseur Eyal Blachson en Faten Zinati, gemodereerd door Alwin Helmink.

Town on a Wire: Q&A met regisseur Eyal Blachson

maandag 21 maart 2016 - 21:00

Na de film gaat Ariadne Asimakopoulos in gesprek met regisseur Eyal Blachson