Tuk-Tuk

Romany Saad

Egypte 2015, 78 min.

Documentaire

Gesproken taal: Arabisch

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2016

Abdallah, Bika en Sharon gaan niet naar school. In plaats daarvan stappen deze jonge Egyptische tieners iedere dag op hun tuk-tuk (een soort gemotoriseerde fietstaxi) om passagiers te vervoeren in de drukke, zonnige straten van Caïro. Zo voorzien ze in het levensonderhoud van hun arme families. Ondanks hun drukke bestaan lukt het de jongens om lol te maken en zich soms heel even kind te voelen.

Synopsis

Het besturen van de kleine tuk-tuks in de hectische straten van de Egyptische hoofdstad is niet zonder gevaar. Dieven, politieagenten en concurrerende taxichauffeurs hebben het op de jongens gemunt. Als ze niet door corrupte officiers worden lastiggevallen, zijn het de straatrovers die ze belagen of hun duurbetaalde tuk-tuks stelen.

Het kleine beetje geld dat de vervoersdienst opbrengt gaat regelrecht in de huishoudpot. Voor de kids blijft er weinig over. Op een goede dag is de opbrengst groot genoeg om een keertje te gaan gamen, maar meestal gaat de buit op aan het vullen van hongerige magen. Desondanks grijpen de drie vrienden iedere kans op vrolijke afleiding en zien we ze plezier maken en ravotten waar het kan.

Komisch en ontroerend portret van drie jonge tieners in het arme, postrevolutionaire Egypte, waar aan de armoede weinig is veranderd en kinderen gedwongen zijn te vroeg volwassen te worden.

Credits

Officiële website: http://www.tuk-tukfilm.com

Productie:

Romany Saad

me@romany.me

+20 1001413287

www.romany.me

Talkshows & debatten

Tuk-Tuk: Q&A met regisseur Romany Saad

donderdag 24 maart 2016 - 21:15

Na de film gaat Laila-Al Zwaini in gesprek met regisseur Romany Saad.

Tuk-Tuk: Q&A met regisseur Romany Saad

vrijdag 25 maart 2016 - 19:30

Na de film gaat Dick Wittenberg in gesprek met regisseur Romany Saad

Tuk-Tuk: Q&A met regisseur Romany Saad

zaterdag 26 maart 2016 - 21:30

Na de film gaar Rena Netjes in gesprek met regisseur Romany Saad