Hooligan Sparrow

Nanfu Wang

China, Verenigde Staten 2016, 84 min.

Documentaire

Gesproken taal: Chinees (Kantonees), Engels

Ondertiteling: Nederlands, Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2016

Moedige documentaire van de jonge Chinese filmmaker Nanfu Wang. Gewapend met haar camera volgt ze een groep activisten onder leiding van Ye Haiyan (Hooligan Sparrow) tijdens hun protesten tegen de straffeloosheid rond een seksschandaal. Door haar kritische houding is Sparrow al snel een staatsvijand en trekt de overheid alles uit de kast om haar de mond te snoeren.

Synopsis

Ye Haiyan verwierf bekendheid als activist door op controversiële wijze de leefomstandigheden in Chinese bordelen aan de kaak te stellen. Ze werkte een tijdlang vrijwillig als prostituee in een bordeel en legde de benarde situatie vast waarin de vaak arme plattelandsvrouwen werken. Het leverde haar de bijnaam ‘Hooligan Sparrow’ en veel online aandacht op, én wekte de aandacht van de autoriteiten.

Gefascineerd door Ye’s werk zoekt filmmaker Nanfu Wang haar op tijdens een nieuwe protestactie. Samen met een mensenrechtenadvocaat en een groepje activisten vraagt Sparrow aandacht voor een schokkend seksschandaal, waarbij een schoolhoofd zes minderjarige meisjes in een hotel seksueel heeft misbruikt. De man is echter vrijuit gegaan, omdat hij de meisjes zou hebben betaald voor hun diensten.

De protestacties van Sparrow en haar groep gaan ‘viral’: internetposts worden gedeeld door duizenden volgers, onder wie kunstenaar Ai Weiwei. Algauw zijn de activisten nergens meer veilig en hebben ze dagelijks te maken met ondervragingen, arrestaties en politiegeweld.

Credits

Officiële website: http://www.theroadfromhainan.com

Productie:

Little Horse Crossing River Inc.

hooligansparrow@gmail.com

www.hooligansparrow.com

Talkshows & debatten

Hooligan Sparrow: A Matter of ACT Night

zaterdag 19 maart 2016 - 20:00

Feestelijke A Matter of ACT Night met een welkom door Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland. Daarna is het woord aan eregast Navi Pillay, voormalig hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN. Na afloop is er een nagesprek met filmmaker Na

Hooligan Sparrow: Q&A + Meet the Activist met regisseur Nanfu Wang en Teng Biao

maandag 21 maart 2016 - 17:00

Q&A en Meet the Activist in Studio A met regisseur Nanfu Wang en mensenrechtenadvocaat Teng Biao uit China. Moderator is Ardi Bouwers.

Hooligan Sparrow: Q&A met regisseur Nanfu Wang en Teng Biao

dinsdag 22 maart 2016 - 17:15

Q&A met regisseur Nanfu Wang en mensenrechtenadvocaat Teng Biao uit China. Moderator is Marijn Heemskerk.