No Rio e no Mar!

Jan-Willem den Bok / Floor Koomen

Nederland 2016, 60 min.

Documentaire

Gesproken taal: Portugees

Festivaljaar: 2016

Het prachtige eiland Ilha de Maré in Brazilië was ooit een zeldzame biotoop vol leven. Nu wordt het paradijsje ernstig bedreigd door de petrochemische industrie. Vissersvrouwen Nega en Eliete nemen het samen met hun advocaat Marcos op tegen de vervuilende oliebedrijven en een onverschillige overheid.

Synopsis

Op Ilha de Maré in de Allerheiligenbaai in Brazilië wonen nazaten van ontsnapte slaven. Het eiland is een Quilombo, een soort reservaat, waar een bepaalde mate van zelfbestuur is toegestaan. De mensen die er wonen (quilombola’s) zijn vissers. De wateren om, en de mangroves van het eiland fungeren als kraamkamer voor de hele baai. Vlakbij voedt een rivier het gebied met zoet water, waardoor er een unieke biotoop is ontstaan.

Het paradijs wordt echter bedreigd door de activiteiten van Petrobras: een groot, door de staat gecontroleerd bedrijf dat gas en olie wint rond en op het eiland. Vlakbij staan vervuilende petrochemische raffinaderijen. Het bedrijf boekt er veel winst mee, maar daarvan vloeit nauwelijks iets terug naar de eilandbewoners. Er is weinig onderwijs en slechte toegang tot gezondheidszorg. Wel ondervinden de vissers grote overlast van de industrie: de visstand daalt met de dag en de wateren zijn verontreinigd.

Eliete Paraguaçu en Marizelia ‘Nega’ Carlos Lopes, twee strijdbare vrouwen uit de vissersgemeenschap, nemen het op tegen de vervuilende industrie en lakse overheid. Samen met Marcos Brandão, jurist van de bond voor vissers, starten zij een volksprotest.

Credits

Productie:

Evangelische Omroep

communicatie@eo.nl

+31 356775500

www.eo.nl

Talkshows & debatten

No Rio e no Mar!: nagesprek met activist Eliete Paraguassu, advocaat Marcos Souza Brandão en regisse

dinsdag 22 maart 2016 - 19:00

Nagesprek met activist Eliete Paraguassu, advocaat Marcos Souza Brandão en regisseurs Floor Koomen en Jan-Willem den Bok. Moderator is Eva Cleven.

No Rio e no Mar!: Q&A met activist Eliete Paraguassu, advocaat Marcos en regisseur Floor Koomen

woensdag 23 maart 2016 - 15:00

Q&A met activist Eliete Paraguassu, advocaat Marcos Souza Brandão en regisseur Floor Koomen. Moderator is professor Kees Konings.