A Sinner in Mecca

Parvez Sharma

India, Saoedi-Arabië, Verenigde Staten 2015, 79 min.

Documentaire

Gesproken taal: Arabisch, Engels, Hindi, Urdu (Hindoestani)

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2016

Filmmaker Parvez Sharma is belijdend moslim en homo. Hij vraagt zich af of de islam hem kan accepteren en zoekt het antwoord op zijn hadj naar Mekka in Saoedi-Arabië, waar homo’s de doodstraf kunnen krijgen. Een uniek verslag van de bizarre wereld van de bedevaart.

Synopsis

Om aan zijn religieuze plicht te voldoen, gaat Parvez op hadj naar Mekka in Saoedi-Arabië: een van de meest repressieve landen ter wereld, waar homoseksuelen zweepslagen of de doodstraf kunnen krijgen. ‘Saoedi-Arabië is de bezieling van de islam,’ aldus Sharma. ‘Een islam van angst.’ Een nogal zenuwslopende bestemming dus. Sharma kan bovendien het filmen – streng verboden in het koninkrijk – niet laten.

Het levert een uniek verslag op van zijn bezoek aan de heiligste stad van de moslims en de bizarre wereld van de bedevaart. Pal naast de Grote Moskee met de Ka’aba staat een gigantisch winkelcentrum. Oude heiligdommen zijn vervangen door nieuwbouw of, als ze de orthodoxe Saoedi’s onwelgevallig waren, verwoest. Gelovigen die komen voor een mystieke ervaring wacht een religie-industrie van jewelste. Het is onthutsend – en overweldigend. Sharma’s reis is ook een lang uitgesteld onderzoek naar de relatie met zijn moeder in India, die hem het geloof gaf maar zijn geaardheid niet kon verkroppen. Als toegewijd gelovige worstelt de homoseksuele Sharma met de vraag of hij wel een goede moslim kan zijn. Kan de islam hem accepteren? Terwijl hij de zeven rituelen van de hadj doorloopt, zoekt hij een antwoord.

Credits

Officiële website: http://www.asinnerinmecca.com

Productie:

Geen

World sales:

The Film Sales Company

contact@filmsalescorp.com

+12124815020

www.filmsalescorp.com

Talkshows & debatten

A Sinner in Mecca: Q&A met activist Parvez Sharma

zaterdag 19 maart 2016 - 17:45

Q&A met activist Parvez Sharma. Moderator is Laila al-Zwaini.

A Sinner in Mecca: Nagesprek met activist Parvez Sharma en expert Paul Aarts

zondag 20 maart 2016 - 12:30

Nagesprek met activist Parvez Sharma en expert Paul Aarts. Moderator is Hassnae Bouazza.