The Black Flag

Majed Neisi

Iran, Irak 2015, 62 min.

Documentaire

Gesproken taal: Arabisch, Perzisch

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2016

In heel Irak pakken sjiitische moslims de wapens op tegen de opkomende Islamitische Staat. Filmmaker Majed Neisi sluit zich aan bij een groepje militante vrijwilligers die ten strijde trekken tegen de fundamentalisten. Slechts gewapend met zijn camera neemt hij de kijker mee op oorlogspad en filmt van griezelig dichtbij hoe de Irakezen met hand en tand hun land verdedigen.

Synopsis

De kogels vliegen je om de oren in deze rauwe documentaire die onverhuld en rechtstreeks vanuit de frontlinie het gevecht tussen de sjiitische moslims en de opkomende IS in Irak vastlegt. Een klein stadje in het zuiden van het land wordt bezet door IS-strijders. Een groep vrijwilligers is vastberaden hun stad te heroveren, maar ze kampen met een zwaar tekort aan wapens.

Om aan de nodige munitie, explosieven en raketten te komen zijn ze afhankelijk van de giften van een donateur. Per telefoon wordt onderhandeld over de prijs, en als het arsenaal eenmaal ter plaatse is kan de strijd losbarsten. Samen met de dappere filmmaker belandt de militie in vijandig gebied. Links en rechts gaan explosieven af en achter iedere boom bevinden zich scherpschutters van de tegenpartij. Wanneer er een mijn ontmanteld moet worden, vraagt een van de vrijwilligers de cameraman om hulp. Maar wat weet hij nou van mijnen?

Een intiem portret van de oorlog, waarbij de kijker getuige is van de moed, het plezier, het verdriet, de angst en de vermoeidheid van de Irakezen in de verbeten strijd tegen IS.

Credits

Productie:

Majed Neisi

majed.neisi@gmail.com

+98 09302951277

World sales:

Journeyman Pictures

sales@journeyman.tv

+442087866054

www.journeyman.tv

Talkshows & debatten

The Black Flag: Q&A met regisseur Majed Neisi e.a.

dinsdag 22 maart 2016 - 21:30

Nagesprek over oorlog voeren met regisseur Majed Neisi, schrijver en producent Salar Abdoh zal vertalen. Ook te gast is oud-militair Rob Boxelaar. Gemodereerd door Bahram Sadeghi

The Black Flag: Q&A met regisseur Majed Neisi

woensdag 23 maart 2016 - 15:30

Nagesprek met regisseur Majed Neisi en schrijver en producent Salar Abdoh, gemodereerd door Kirsten van den Hul

The Black Flag: Q&A met regisseur Majed Neisi e.a.

donderdag 24 maart 2016 - 17:30

Nagesprek over IS met regisseur Majed Neisi, schrijver en producent Salar Abdoh zal vertalen. Gemodereerd door Bahram Sadeghi